E greu sa gasesti cuvintele potrivite atunci cand vrei sa il caracterizezi pe Novak Djokovic, mai ales dupa un an precum acesta. Sarbul a parut imbatabil in multe momente, chiar si in acelea in care adversarii dadeau senzatia ca-l pot invinge. Sarbul i-a uimit pe toti prin jocul sau precis, iar Nadal a oferit unul din cele mai bune comentarii in legatura cu nivelul la care a ajuns Nole: "Daca poti sa ii faci ceva? Da...Sa il feliciti". Cu toate acestea, Novak stie ca trebuie sa ramana cel putin la acelasi nivel pentru a-si indeplini si ultimele trei mari dorinte.

Trei turnee de Grand Slam (Australian Open, Wimbledon si US Open) si sase de tip Masters (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Roma, Shanghai si Paris) a cucerit Nole in 2015. Da, stim, am mai scris despre asta, insa de fiecare data cand o repetam ne dam seama si mai mult de urmatorul lucru: sarbul a reusit sa faca din circuitul ATP propriul sau teren de joaca.

La capitolul dorinte, lista sarbului cuprinde, cel putin teoretic, in primul rand competitiile importante pe care nu a reusit sa le castige pana in acest moment. Este vorba de Roland Garros (singurul turneul de Grand Slam care ii lipseste), Cincinnati (singurul Masters necucerit) si medalia de aur la Jocurile Olimpice (s-ar putea intampla acest lucru la Rio de Janeiro, in vara anului viitor).

In 2016, Novak ar putea sa scrie inca o data istorie in sportul alb si sa isi treaca in cont "Golden Masters" (sa castige cel putin o data toate cele noua turnee de tip Masters) si, de ce nu, chiar "Golden Grand Slam" (sa castige toate turneele de Grand Slam si titlul olimpic).

Nota: Turneul olimpic de la Rio de Janeiro se va disputa pe hard, suprafata de joc urmand sa fie asemanatoare cu cea existenta in sezonul de hard american (ex Cincinnati, US Open).

Ce a facut Djokovic de-a lungul timpului la Roland Garros:

2005 - eliminat in turul doi de Guillermo Coria

2006 - eliminat in sferturi de Rafael Nadal

2007 - eliminat in semifinale de Rafael Nadal

2008 - eliminat in semifinale de Rafael Nadal

2009 - eliminat in turul trei de Phillip Kohlschreiber

2010 - eliminat in sferturi de Jurgen Melzer

2011 - eliminat in semifinale de Roger Federer

2012 - invins in finala de Rafael Nadal

2013 - eliminat in semifinale de Rafael Nadal

2014 - invins in finala de Rafael Nadal

2015 - invins in finala de Stanislas Wawrinka

Cincinnati:

2005 - eliminat in primul tur de Fernando Gonzalez

2006 - eliminat in turul doi de Florent Serra

2007 - eliminat in turul doi de Carlos Moya

2008 - invins in finala de Andy Murray

2009 - invins in finala de Roger Federer

2010 - eliminat in optimi de David Nalbandian

2011 - invins in finala de Andy Murray

2012 - invins in finala de Roger Federer

2013 - eliminat in sferturi de John Isner

2014 - eliminat in optimi de Tommy Robredo

2015 - invins in finala de Roger Federer.

Jocurile Olimpice

Beijing, 2008: invins in semifinale de Rafael Nadal, iar apoi in partida pentru medalia de bronz de James Blake.

Londra, 2012: invins in semifinale de Andy Murray, iar apoi in partida pentru medalia de bronz de Juan Martin del Potro.

Nadal il caracterizeaza perfect pe Nole - varianta din 2015"

"Novak in acest moment este aproape imbatabil. Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa il feliciti. Lucrurile sunt insa asa astazi. Ceea ce reuseste sa faca pe teren este incredibil. Nivelul este insa unul foarte inalt, ramane de vazut daca poate fi mentinut pentru mai multe sezoane.

Loveste superb, returul sau este unul incredibil. De asemenea, a servit grozav in acest an. Iar cand este capabil sa faca atat de putine erori si sa schimbe atat de usor directia de lovire, atunci nu sunt prea multe de facut" - Rafael Nadal, despre momentul pe care il traverseaza Novak Djokovic.

Cel mai bun sezon din cariera a adus completarea palmaresului liderului mondial. Acum, Nole are 26 de turnee Masters, aflandu-se la doar unul singur in spatele lui Rafael Nadal, detinatorul recordului.

De asemenea, Djoker are 10 titluri de Grand Slam si nu si-a ascuns dorinta de a-i depasi, intr-o prima faza, pe Pete Sampras si Rafael Nadal (fiecare cu cate 14).

Cateva recorduri reusite de Novak in 2015:

  • Primul jucator care isi trece in palmares al patrulea titlu la Masters-ul de la Paris.
  • Este primul jucator care castiga nu mai putin de sase turnee de tip Masters intr-un singur an.
  • Cel mai bun sezon din cariera al lui Nole (n.r. cel din 2015) a fost peste ceea ce au reusit, la randul lor, Roger Federer (in 2006) si Rafael Nadal (in 2010) in ceea ce priveste punctele acumulate in ierarhia ATP. 

Rezultatele din 2015 in fata marilor rivali

Novak Djokovic vs Andy Murray 6-1

Novak Djokovic vs Roger Federer 5-3

Novak Djokovic vs Rafael Nadal 4-0

Novak Djokovic vs Stan Wawrinka 3-1

Novak Djokovic vs Kei Nishikori 2-0

Novak Djokovic vs Tomas Berdych 4-0

Novak Djokovic vs David Ferrer 3-0.

Ce spune Djokovic despre Djokovic din 2015

"Nu ma simt invincibil, dar trebuie sa recunosc ca este tare placut sa poti sa invingi de atat de multe ori. Sunt multumit de cum evoluez in acest moment. E greu sa spun care este motivul pentru care sunt in fata celorlalti. Stiu doar ca pot sa incerc sa ma apar mai bine, desi in fata adversarilor de top conteaza sa fii agresiv, sa iei mingea devreme, sa fii tu cel care controleaza partida. Cum arata tactica mea? Sa fiu concentrat pe fiecare lovitura, sa servesc bine, sa fiu agresiv pe cat se poate si sa am capacitatea de a putea surprinde intr-un schimb echilibrat" - Novak Djokovic.

Novak Djokovic in acest an:

82 de victorii si 6 infrangeri

11 titluri, din care sase de Masters si trei de Grand Slam. Finalist in alte patru turnee.

Bani castigati din premii in acest an: $21.592.125.

De-a lungul carierei:

Victorii: 686

Infrangeri: 146

Bani castigati din tenis:$94.050.053 (atat simplu, cat si dublu).

Echipament: UniQlo (Japonia)

Incaltari: Adidas Barricade 7 ND

Racheta: Head Graphene XT Speed Pro.