Novak Djokovic a obtinut inca o victorie in fata lui Rafael Nadal, sarbul reusind sa se califice in finala Turneului Campionilor (partida din O2 a durat o ora si 19 minute). Fiind precum un "animal ranit" dupa infrangerea cu Roger Federer din grupe, Nole a facut diferenta in special datorita serviciului (unul excelent) si returului (Rafa a jucat de multe ori cu al doilea serviciu, iar Nole a profitat). In urma acestei victorii, sarbul a egalat situatia intalnirilor directe: 23-23.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru a intelege perfect unde s-a facut diferenta in aceasta partida, este suficient sa privim statistica meciului din "O2". Nadal nu a ajuns in situatia de a avea vreo minge de break, sarbul fiind incredibil la serviciu (a castigat 89% din punctele jucate cu primul). In plus, procentajul lui Rafa a fost slab (doar 54%), lucru care s-a vazut pe teren: Nole a fost agresiv la retur si l-a pus pe Nadal in pozitii imposibile. Liderul mondial a convertit 3 din cele 5 mingi de break, suficient pentru a obtine victorie.

In spatele unui serviciu impecabil, Nole a putut sa distribuie mingi in colturile terenului, Rafa (in pofida unei defensive bune) negasind solutii. Sarbul a lovit de multe ori necrutator cu backhand-ul in cross (Djokovic a bifat niste executii uimitoare, gasind unghiuri perfecte, atat cu cross-ul scurt, cat si cu cel lung), in timp ce dreapta in lung de linie a trimis de mai multe ori mingea pe tusa.

Privind la ultimele intalniri dintre cei doi si la intreg anul 2015, pentru Nadal partida de sambata seara poate fi considerata un pas inainte. Insa, ibericul nu trebuie sa uite ca desi evolutia sa din ultima perioada a inregistrat progrese reale, nivelul actual este insuficient pentru a-l bate pe un Nole aflat la un nivel de joc superior.

Statistica partidei Djokovic vs Nadal

Asi: 4-3

Duble greseli: 1-0

Puncte castigate cu primul serviciu: 89%-54%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 61%-69%

Lovituri castigatoare: 24-9

Greseli nefortate: 20-11

Puncte castigate la fileu: 7/8 vs 5/8

Puncte de break castigate: 3/5 vs 0/0.

In marea finala, Nole il va intalni pe invingatorul partidei dintre Roger Federer si Stanislas Wawrinka (meciul va incepe la ora 22:00, urmand sa fie in direct pe Digisport 2).

Cateva informatii despre rivalitatea dintre Djokovic si Nadal:

  • Prima intalnire dintre cei doi a fost in 2006, la Roland Garros. Dupa ce a pierdut primele doua seturi cu un dublu 6-4, Djokovic a abandonat. Primul succes al sarbului a fost consemnat in 2007, la Miami, in sferturile de finala: 6-3, 6-4.
  • Pana in acest moment, cei doi mari campioni s-au intalnit de 46 de ori. Scorul este egal: 23-23.
  •  De-a lungul carierei, Nole a castigat 58 de turnee, in timp ce Nadal are 67.
  • Titluri de Grand Slam: Novak 10, Rafa 14
  • Victorii in turneele de Grand Slam: Novak 207, Rafa 198
  • Titluri in turneele Masters: Novak 26, Rafa 27.
  • Saptamani pe prima pozitie ATP: Novak 172, Rafa 141.
  • In ultimele zece partide directe, Djokovic s-a impus de opt ori. Ultimele trei victorii ale lui Rafa au fost in Canada (2013), US Open (2013) si Roland Garros (2014).
  • Novak a castigat cele patru intalniri directe din 2015: in semifinale la Masters-ul de la Monte Carlo, in sferturile de la Roland Garros, in finala de la Beijing si in semifinale la Turneul Campionilor.