Discutiile pe marginea numarului mare de turnee din circuitul WTA au reaparut pe acest final de sezon, multe jucatoare fiind de parere ca ar trebui sa se joace aproximativ noua luni pe an. Ideea este sustinuta de Agnieszka Radwanska (locul opt mondial), poloneza fiind sustinuta, printre altele, de Caroline Wozniacki (11 WTA).

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe final de sezon, tot mai multe jucatoare sunt accidentate si arata cu degetul catre WTA. Sportivele se plang de numarul mare de competitii la care trebuie sa participe, de uzura corpului si de diferentele mari de fus orar pe care trebuie sa le suporte.

"Cred ca un sezon de noua luni ar fi un lucru bun", a precizat Agnieszka Radwanska, poloneza fiind sustinuta de Caroline Wozniacki: "Toate jucatoarele ne gandim la asa ceva (n.r. la un sezon care sa se intinda pe noua luni). Nu ne dorim decat sa luam cateva saptamani de pauza pentru a ne reincarca bateriile", a spus daneza.

Spre exemplu, doar in ultima perioada cateva jucatoare importante au acuzat probleme importante de sanatate: Garbine Muguruza (5 WTA - accidentata la glezna, a abandonat in finala de la Wuhan), Maria Sharapova (3 WTA - a jucat foarte putin de la Wimbledon, acuzand dureri la umar), Eugenie Bouchard (38 WTA, a suferit o comotie cerebrala la US Open si nu si-a revenit de atunci) si Simona Halep (2 WTA - probleme la tendonul lui Ahile).

De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca si liderul mondial a ales sa nu mai joace in acest an pentru a avea grija de corpul ei. Serena Williams a acuzat, pe langa o lipsa a motivatiei dupa eliminarea din semifinalele de la US Open, si unele probleme medicale cu care a fost nevoita sa se lupte pe durata lui 2015, dupa cum chiar ea a declarat de curand.

Ca o idee, din primele 20 de jucatoare ale lumii (conform clasamentului WTA) cele mai multe turnee le-a disputat Karolina Plisokova (25), iar cele mai putine Serena Williams (14). Acest lucru nu inseamna insa neaparat ca sportiva din SUA a jucat mai putin decat Karolina. Explicatia: in mare parte, la fiecare competitie la care participa, Serena ajunge in fazele superioare (ceea ce inseamna multe meciuri si efort sustinut), in timp ce eliminarile premature ii pot permine Karolinei sa ia parte la mai multe competitii.

In ideea in care vocile jucatoarelor vor fi tot mai puternice si mai multe, este posibil ca WTA-ul sa incerce sa modifice putin calendarul competitional, in asa fel incat sportivele sa aiba cateva saptamani de pauza in plus.

Va fi interesant de vazut cum se vor recupera numele importante din circuit pana la Turneul Campioanelor. In acest moment, conform ierarhiei publicate pe site-ul WTA, pentru competitia de la Singapore ar fi calificate urmatoarele: Serena Williams, Simona Halep, Maria Sharapova, Petra Kvitova, Garbine Muguruza, Lucie Safarova, Flavia Pennetta si Agnieszka Radwanska.

Serena Williams a anuntat deja ca nu va participa, in timp ce Simona Halep, Maria Sharapova, Garbine Muruguza si Lucie Safarova au probleme de sanatate. In concluzie, cinci din primele opt jucatoare sunt incerte, lucru care da mari batai de cap celor de la WTA.