A castigat trei Grand Slam-uri din patru in acest an si a aratat ca este fara rival in acest moment. Novak Djokovic a declarat dupa castigarea US Open-ului ca si-a fixat un obiectiv pentru restul carierei: sa ii depaseasca pe Pete Sampras si Rafael Nadal in clasamentul all-time al turneelor de Grand Slam castigate. Sarbul a ajuns la cota zece, in timp ce Pete si Rafa au fiecare cate 14. La cum se prezinta lucrurile in acest moment, nici recordul lui Roger Federer (n.r. 17) nu mai pare atat de greu de egalat...

Novak a aratat inca o data in finala cu Roger Federer (aflat poate la cel mai bun tenis din cariera, dupa cum chiar elvetianul a precizat) ca este "greu de ucis". Cu un psihic dezvoltat parca in laboratoarele celor mai buni specialisti si cu un corp care il ajuta sa se intinda pe tot terenul precum gelatina, "Djoker" pare imposibil de batut chiar si pe PlayStation.

Ca esti fan al sarbului sau al altor jucatori din circuit (Roger, Rafa, Andy etc), nu poti sa nu ii recunosti "regelui" suprematia.

La fel ca in 2011, Novak a "zburat" dintr-o tusa in alta cu o incredere fantastica in propriile forte si a lovit fiecare minge cu o lejeritate de parca s-ar afla in continuu la antrenamente. Djokovic a aratat in 2015 ca tenisul jucat la televizor pare a fi unul pentru toata lumea, unul in care mingea iese foarte rar in afara terenului si unul in care atunci cand esti condus cu 15-40 poti sa rezolvi soarta game-ului cu un serviciu pe masura.

Uitandu-te la Nole, ai putea sa crezi ca vei evolua la fel data viitoare cand zgura iti va murdari sosetele. Iti imprumuta parca instant din increderea lui nelimitata, facandu-te sa visezi ca ai putea sa fii si tu "stapanul" terenului.

Sarbul "deschide" si "inchide" unghiurile dupa bunul plac, in functie de momentul in care se afla in joc: ofensiva sau defensiva. Si-a dezvoltat atat de mult loviturile, incat nu poti sa spui cu precizie care este mai buna.

Desi ramane la parerea ca 2011 a fost anul sau de gratie de pana acum, Novak este contrazis de specialistii in tenis, cei care vorbesc "pe cifre" despre evolutia lui Djokovic din acest an. Sarbul serveste mult mai bine cu primul, dar si cu al doilea seviciu, este si mai agresiv la retur, are un joc de fileu incredibil (incheietura mainii drepte pare sa fi trecut la un alt nivel in timpul colaborarii cu Boris Becker), iar elasticitatea pare imprumutata din gimnastica. Sa nu uitam de puterea psihica a liderului mondial, Novak dovedind in acest sezon ca poate reveni pe tabela de la aproape orice scor.

Stapan pe propriile forte mai mult ca niciodata, Novak si-a fixat si un obiectiv al carierei dupa succesul de la US Open (a doua victorie de pe taram american): vrea sa ii depaseasca pe Pete (n.r. Sampras) si pe Rafa (n.r. Nadal) in ierarhia all-time a turneelor de Grand Slam castigate.

"As minti daca as spune ca nu vreau sa-i egalez sau chiar sa-i depasesc pe Pete si Nadal", a declarat Novak Djokovic. Vazand cum Roger pierde finala dupa finala in fata sarbului, este greu de crezut ca elvetianul va putea depasi borna de 17 titluri. "Nole" pare a avea cale deschisa spre modificarea ierarhiei dupa bunul plac, urmatorul pas fiind depasirea lui Rod Laver si a lui Bjorn Borg (ambii cu 11 trofee). La a doua treapta se afla Pete si Rafa, iar recordul lui Federer nu mai pare atat de greu de atins intr-un an 2015 in care sarbul bifeaza trei din patru Grand Slam-uri.

Nole are cinci titluri la Australian Open, trei la Wimbledon si doua la US Open.

Cum arata clasamentul in acest moment:

1 Roger Federer 17

2 Pete Sampras, Rafael Nadal 14

4 Roy Emerson 12

5 Rod Laver, Bjorn Borg 11

7 Bill Tilden, Novak Djokovic 10

9 Fred Perry, Ken Rosewall, Jimmy Connors, Ivan Lendl, Andre Agassi 8 etc.

Ce spune Nole despre anul 2015

"A fost un sezon incredibil pentru mine pana acum. Daca ma gandesc bine, al doilea cel mai bun dupa 2011. Insa, acest an este mai important pentru mine pentru ca am devenit sot si tata" - Novak Djokovic.

Despre finala cu Roger Federer

"Eram pregatit pentru orice in finala cu Roger Federer (n.r. de la US Open, castigata de sarb in patru seturi, scor 6-4, 5-7, 6-4, 6-4), hotarat sa lupt pana la capat. Important este doar sa crezi in visul tau si sa ramai foarte puternic din punct de vedere psihic" - Novak Djokovic.

A intrat in grupul select al celor care au castigat 10 Grand Slam-uri

"Sunt onorat sa fac parte dintr-o asa elita a sportivilor cu 10 titluri de Grand Slam. Sa fiu mentionat la un loc cu Rafa si Roger este foarte important pentru mine" - Novak Djokovic.

Ce spune despre urmatorii ani

"Am 28 de ani, dar am avut mereu grija de corpul si de mintea mea. Sper ca aceasta abordare sa ma ajute sa pot sa raman multi ani la acest nivel inalt" - Novak Djokovic.

Nole a castigat trei din cele patru Grand Slam-uri din 2015, sarbul reusind o alta performanta demna de mentionat: a jucat 16 din ultimele 21 de finale de Grand Slam.