Simona Halep are dreptate. Pe de o parte sunt jucătorii de tenis. Şi de cealaltă parte este Roger Federer, aceasta anomalie inexplicabilă care joacă şi se joacă cu tenisul la începutul secolului 21, între un pahar de vin şi câteva glume spuse cu prietenii în grădină.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este mereu interesant să schimbi perspectiva asupra unui lucru pe care erai obişnuit să-l priveşti doar într-un anumit fel. Îţi dai seama că adevărul este mereu undeva la mijloc şi deasupra noastră, a tuturor, alcătuit din toate micile adevăruri ale fiecăruia.

În ultimele luni am fost cumva ghid şi am introdus în lumea tenisului o persoană care nu ştia absolut nimic despre acest sport. Nici măcar scorul (a durat ceva până i-a priceput toate capcanele). Cel mai interesant, însă, mai mult decât prezentarea scorului, a loviturilor, a elementelor de tehnică şi de tactică, a fost prezentarea „personajelor”.

Reacţiile unui om nou care se uită la tenis sunt oarecum eliberate de toate subtilităţile cu care jonglăm noi, fanii vechi: nou veniţii observă lucrurile mari, lucrurile esenţiale, observă cu alte cuvinte pădurea, nu copacii. Este poate relevant să menţionez că este de profesie sociolog, deci are nas mai bun decât media când vine vorba de oameni şi contextele în care se mişcă ei.

De la început, atenţia sa a fost atrasă către cei doi mari poli magnetici ai ultimului deceniu: Federer şi Nadal. Fără să ştie ce e ăla forehand şi backhand, omul meu a pus imediat degetul pe cei doi ca fiind posesorii acelei calităţi esenţiale pentru un star pe care Simon Cowell a numit-o „being watchable”. Amândoi erau „very watchable”, fără nicio îndoială. Interesant a fost ce anume îi făcea „watchable” în opinia interlocutorului meu.

Federer a impresionat din prima prin joc. Limpezimea traiectoriilor mingii, a mişcării, rapiditatea sa geometrică, graţia corpului şi felul în care îl poartă între puncte, toate se potrivesc cu imaginea sa: prezentabil, scos ca din cutie, un model de urmat. „Federer este „Eroul”, a spus ucenicul într-ale tenisului (dar nu şi într-ale oamenilor). „Este genul de bărbat pe care este uşor să-l admiri. Felul cum joacă este captivant chiar dacă nu te-ai uitat la tenis în viaţa ta”.

Citește continuarea articolului pe Treizecizero.ro.