Richard Gasquet nu a putut opri nici de aceasta data "uraganul" Nole, francezul ramanand cu o singura victorie din 13 partide disputate impotriva sarbului. Istoria nu s-a schimbat nici in semifinala de la Wimbledon: Djokovic s-a deplasat incredibil, a "desenat" cu forehand-ul unghiuri desprinse din caietul de geometrie, a servit asi exact cand era in dificultate, iar la nivel mental a fost in multe momente aproape de limita superioara (a fost 7-6(2), 6-4, 6-4). Novak va disputa a treia finala de Grand Slam din tot atatea in 2015: a castigat Australian Open si a fost invins la Roland Garros.

Novak DjokovicFoto: wimbledon.com

Partida de pe Arena Centrala a durat doua ore si 21 de minute.

Prea bun pe iarba londoneza: castigator in 2014 la Wimbledon, Novak a jucat finala in 2013 (pierduta cu Murray), semifinala in 2012 (invins de Roger Federer) si a fost castigator in 2011 (l-a invins pe Rafael Nadal). Duminica va avea sansa sa isi apere trofeul cucerit in urma cu un an de zile.

Djokovic conduce cu 12-1 in meciurile directe, francezul castigand un singur set din ultimele 24 disputate cu Nole. Singura victorie a lui Richard dateaza din 2007, din China - "Tennis Masters Cup": 6-4, 6-2.

Statistica partidei Novak Djokovic vs Richard Gasquet:

Asi: 12-6

Duble greseli: 2-6

Puncte castigate cu primul serviciu: 78%-66%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 46%-55%

Puncte de break castigate: 3/8(38%) - 1/4(25%)

Lovituri castigatoare: 46-36

Greseli nefortate: 22-19

Total puncte castigate: 114-97

Distanta alergata: 2393,4 metri - 2392,6 metri.

Set I

Cu o singura victorie in fata lui Nole in 12 partide, Richard a intrat pe teren horatat sa ii puna probleme liderului mondial. Inceputul de set a tradat insa aceasta varianta, sarbul reusind rapid break-ul (2-0). Cu un rever in lung de linie spectaculos si cu o dreapta aspra, francezul a reusit sa revina in set si sa egaleze la doi. Din acest punct, s-a mers cap la cap pana in tie-break, cu toate ca au mai fost dificultati la serviciu pentru ambii jucatori. In prelungirile setului, Novak a fost jucatorul mai calculat, cu o deplasare superioara si cu loviturile la purtator. Asta, in timp ce Gasquet a parut crispat si a cazut prada unor backhand-uri neinspirate. Djokovic s-a impus cu 7-2, la capatul unui set in care Richard a adus aminte in cateva momente de Stan Wawrinka (asta doar datorita reverului superb cu o singura mana) - durata: 52 de minute. Novak a reusit 19 lovituri castigatoare (fata de 10 Richard) si a avut 13 erori nefortate (fata de 5 Gasquet).

Set II

Inceputul setului doi nu a mai semanat cu debutul primului cel putin la nivel de atitudine: Nole a capatat o incredere superioara, a fost agresiv pe teren, iar nivelul concentrarii s-a apropiat de limita superiora. In cealalta jumatate de teren, gandurile l-au "invadat" pe Richard, cel care a ales de cele mai multe ori varianta neinspirata si "l-a ajutat" pe Nole sa conduca inca o data cu 2-0. In doar cateva minute, situatia s-a intors la 180 de grade, iar Richard s-a "trezit" cu doua mingi de break (15-40). In acel moment insa, Novak a aratat ca da cel mai bun randament in momentul in care este pus sub presiune: a servit perfect si a salvat un game care parea sa ii scape printre degete (3-1).

Sarbul nu a mai avut emotii pe propriul serviciu dupa acest episod: a gasit liniile, a "desenat" niste unghiuri perfecte cu dreapta in cross si l-a obligat in continuu pe Richard sa fie intr-o defensiva "disperata". Un break a fost suficient pentru ca sarbul sa castige meritat al doilea set (6-4).

Set III

Vizibil obosit dupa schimburile intense cu Nole (atat fizic cat si psihic), Gasquet a inceput sa "scape" in afara terenului tot mai multe mingi, iar umerii cazuti i-au tradat o oarecare resemnare din gandire. Este si greu sa nu cazi prada frustrarii in fata unui atlet complet cum e Djokovic. Sarbul a castigat contra serviciului la 1-1 si a continuat "tavalugul" de lovituri spre terenul lui Richard.

Nole nu si-a refuzat nimic impotriva lui Richard: a plonjat precum portarii in cautarea loviturii perfecte, a returnat din pozitii aproape imposibile si a castigat setul cu 6-4 (dupa ce Richard a salvat doua mingi de meci), calificandu-se astfel inca o data in finala de la Wimbledon (turneu pe care l-a castigat in doua randuri: 2011 si 2014).