Fed Cup "Drumul" spre Grupa Mondiala: Simona Halep si Irina Begu, cele mai multe meciuri pentru Romania
Cele mai multe partide le-au jucat Simona Halep - sapte de simplu, dintre care patru victorii si trei infrangeri, si Irina-Camelia Begu - patru de simplu, dintre care doua victorii si doua infrangeri, si trei de dublu, toate castigate. Trebuie remarcat faptul ca partidele pe care Irina Begu le-a castigat la dublu, in echipa cu Monica Niculescu, au fost decisive pentru ca Romania sa transeze in favoarea ei intalnirile cu Ungaria, cu Marea Britanie si, mai ales, cu Spania.
In 2014, o contributie importanta la rezultatele pozitive ale echipei romane a avut-o Sorana Cirstea, cu patru victorii din cinci meciuri disputate, toate la simplu.
Tabloul rezultatelor inregistrate de cele sapte jucatoare participante la "drumul" Romaniei spre Grupa Mondiala este urmatorul:
Simona Halep - 4-3 la simplu;
Irina-Camelia Begu - 2-2 la simplu si 3-0 la dublu;
Sorana Cirstea - 4-1 la simplu;
Monica Niculescu - 1-0 la simplu si 3-0 la dublu;
Alexandra Dulgheru - 2-0 la simplu;
Andreea Mitu - 1-0 la simplu si 0-1 la dublu;
Raluca Olaru - 0-1 la dublu.
Ascensiunea Romaniei a inceput la 4 februarie, la Budapesta cu intalnirile din Grupa B a Zonei I Euro-africane, al treilea esalon al Cupei Federatiei. Simona Halep (11 WTA atunci), Sorana Cirstea (23 WTA), Monica Niculescu (64 WTA) si Irina Camelia Begu (127 WTA) au obtinut trei succese in grupa, cu Ungaria, Marea Britanie si Letonia, terminand pe locul I.
A urmat o intalnire de baraj pentru accederea in play-off-ul Grupei Mondiale II, castigata de sportivele romane in fata Ucrainei.
In aprilie 2014, Simona Halep, locul 5 WTA atunci, Sorana Cirstea, locul 27 WTA, Monica Niculescu, locul 78 WTA (38 la dublu), Irina-Camelia Begu, locul 119 WTA (67 la dublu) au invins, la Bucuresti, reprezentativa Serbiei si au obtinut calificarea in Grupa Mondiala II.
In alcatuirea Simona Halep, locul 3 WTA, Irina-Camelia Begu, locul 42 WTA, Monica Niculescu, locul 49 WTA si Alexandra Dulgheru, locul 87 WTA, Romania a trecut, la inceputul lunii februarie 2015, si de nationala Spaniei, obtinand calificarea in barajul pentru cea elita Fed Cup, Grupa Mondiala I.
Acest ultim pas a fost facut, sambata si duminica, la Montreal, unde Romania, fara doua jucatoare importante, Simona Halep, locul 3 WTA, si Monica Niculescu, locul 61 WTA, dar in componenta Irina-Camelia Begu, locul 33 WTA, Alexandra Dulgheru, locul 69 WTA, Andreea Mitu, locul 104 WTA, si Raluca Olaru, locul 62 WTA la dublu, a invins Canada si a revenit dupa 35 de ani intre cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume.
Romania a participat ultima data in Grupa Mondiala in 1992, dar atunci evoluau 16 echipe in principala divizie a competitiei.
Tricolorele vor evolua in 2016, in sferturile de finala ale Grupei Mondiale, urmand ca adversarele lor sa fie stabilite printr-o tragere la sorti, care va avea loc probabil in timpul turneului de la Roland Garros. Echipa Romaniei nu va fi cap de serie si va intalni una dintre formatiile Rusiei, Cehiei, Italiei si Germaniei.
Drumul Romaniei spre Grupa Mondiala a Cupei Federatiei a fost urmatorul:
Ungaria - Romania, scor 1-2.
Reka-Luca Jani - Sorana Cirstea, 1-6, 0-6;
Timea Babos - Simona Halep, 1-6, 7-5, 6-3;
Timea Babos/Reka-Luca Jani - Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu, 7-6 (5), 2-6, 0-6.
Marea Britanie - Romania, scor 1-2
Heather Watson - Sorana Cirstea, 6-7 (7), 6-1, 6-4;
Johanna Konta - Simona Halep, 1-6, 4-6;
Jocelyn Rae/Heather Watson - Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu, 0-6, 2-6.
Romania - Letonia, scor 2-1
Irina-Camelia Begu - Jelena Ostapenko, 6-3, 6-3;
Monica Niculescu - Diana Marcinkevica 6-3, 6-3;
Cuplul Sorana Cirstea/Simona Halep s-a retras la scorul de 3-2 in meciul de dublu cu Darta-Elizabete Emulina/Jelena Ostapenko.
Romania - Ucraina, scor 2-0
Sorana Cirstea - Olga Savciuk, 6-3, 6-2;
Simona Halep - Elina Svitolina, 6-3, 7-5.
Romania - Serbia, scor 4-1
Sorana Cirstea - Ana Ivanovici, 3-6, 6-1, 6-2;
Simona Halep - Bojana Jovanovski, 6-2, 6-4;
Simona Halep - Ana Ivanovici, 3-6, 6-7 (2);
Sorana Cirstea - Bojana Jovanovski, 6-3, 6-7 (7), 6-3;
Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu a castigat dupa retragerea cuplului Jovana Jaksici/Nina Stojanovici, la scorul de 1-0.
Romania - Spania, scor 3-2
Simona Halep - Silvia Soler-Espinosa, 6-2, 6-1;
Irina-Camelia Begu - Garbine Muguruza, 3-6, 2-6;
Simona Halep - Garbine Muguruza, 4-6, 3-6;
Irina-Camelia Begu - Silvia Soler-Espinosa, 6-2, 6-4;
Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu - Anabel Medina Garrigues/Garbine Muguruza, 6-7, 6-3, 6-2.
Canada - Romania, scor 2-3
Francoise Abanda - Irina-Camelia Begu, 4-6, 7-5, 6-4;
Eugenie Bouchard - Alexandra Dulgheru, 4-6, 4-6;
Eugenie Bouchard - Andreea Mitu, 6-4, 4-6, 1-6;
Francoise Abanda - Alexandra Dulgheru, 6-3, 5-7, 2-6;
Gabriela Dabrowski /Sharon Fichman - Andreea Mitu/Raluca Olaru, 6-1, 4-6, 10-5.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Multumim Hotnews pentru statisticile care demonstreaza cat de mult s-a daruit Simona echipei nationale pana acum!
Ce vor hater-ii Simonei e sa o demotiveze in meciurile urmatoare (dupa ce au esuat s-o forteze sa aleaga FedCup in loc de Stuttgart), pentru a preveni ca Simona sa ajunga #2 mondial (poate chiar #1 la sfarsitul anului) ceea ce ar aduce mult mai multa mandrie Romaniei.
Simona e atacata de cei mai josnici oameni:
- rasistii care nu inteleg ca aromanii imbogatesc patrimoniul etno-cultural al Romaniei
- postacii angajati din fondurile FSB/Kremlin, care pe alte pagini sustin ocuparea Ucrainei de catre Rusia, insulta moldoveni pentru a prevenii apropierea R.Moldova de Romania, si mai noi vad ca-si baga coada si-n sport pentru a intarata rasismul in Romania si a preveni succesele telentelor noastre.