În ciuda tuturor dificultăților de care se lovesc, nici copiii, nici părinții nu vor să se abată de la drumul pe care au pornit împreună și nu renunță la visul unei cariere în tenis.

Cei mici jucand tenisFoto: treizecizero.ro

"În tenis, șansele sunt foarte mici, ca la loto. Dar cât timp ai și 0.01 % șanse să ieși jucător, atunci trebuie să continui", ne spuneau ei, în episodul anterior. Dar nu doar selecția naturală îi oprește pe mulți dintre ei să devină ca Simona Halep sau ca Andrei Pavel. Uneori, piedicile vin chiar din felul în care se întâmplă procesul de formare în România. Sistemul, cu alte cuvinte. Faimosul și mereu blamatul sistem.

Pentru că se lovesc de ele de ani de zile, părinții juniorilor care fac performanță au ajuns să cunoască destul de bine lipsurile sistemului. De asta, sunt poate cei mai îndreptățiți să vorbească despre ele și despre cum ar putea fi îndreptate, despre ce ar trebui să se întâmple ca lucrurile să meargă (mai) bine, din perspectiva lor.

I-am întrebat pe părinți încotro privesc atunci când simt că nu mai au resurse, de unde cred că ar trebui să vină o rezolvare, iar primul răspuns a fost, în aproape toate cazurile: de la Federație. Multe din neajunsurile pe care le resimt și din golurile pe care încearcă să le umple prin eforturi individuale sunt ecouri ale lipsei de organizare, de strategie și de sprijin financiar din partea Federației.

Sunt și câteva voci, minoritare, care nu mai așteaptă o salvare din direcția asta, fiind conștienți că problema e undeva și mai adâncă de atât. „Ce să facă Federația, să-mi plătească mie orele de antrenament? N-are cum”, spune un părinte care e antrenor și profesor de sport, și știe cum se văd lucrurile și din cealaltă perspectivă. „Susținere financiară nu se poate din partea Federației, că nu sunt bani nici acolo. Nici la Guvern nu sunt, că ne-au tăiat și banii de profesori”, adaugă el, dând și un exemplu: toamna trecută, la selecția națională, Federația nu a putut să pună la dispoziție arbitri, iar copiii s-au arbitrat singuri. „Dacă nu au bani să plătească trei arbitri... Asta e problema la Federație.”

Citește, pe larg, în continuarea articolului, care sunt soluțiile concrete oferite de părinți, dar și sfaturile lor pentru părinții care, inspirați de valul de popularitate al tenisului, încep acum drumul alături de copiii lor.