​Tenisul a devenit cea mai eficientă disciplină din sportul românesc. Tenismenii români au jucat 29 de finale la nivel profesionist în 2014 (ATP+ WTA cumulat), câștigând 19 titluri.

Simona HalepFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În 2013, ne-am minunat de explozia neanunțată a jucătorilor români care, în frunte cu Simona Halep, adunau un total impresionant de 13 titluri și 6 finale în turneele ATP și WTA. Ne-am mirat și ne-am mândrit cu unul dintre cei mai buni ani ai tenisului românesc, o răbufnire din senin, impredictibilă și care și-a tras inspirația din cele șase titluri câștigate de Simona. Ca la orice performanță neprevăzută, s-a pus problema dacă ea se va mai repeta, dacă va putea fi susținută anul următor, iar numărul mare al scepticilor era de înțeles. Nu doar că jucătorii români au repetat, dar au îmbunătățit drastic rezultatele anului anterior, adunând, în sezonul 2014, nu mai puțin de 19 turnee câștigate și alte 10 finale, la care se adaugă alte câteva rezultate importante, precum două semifinale în turnee de Grand Slam.

Sunt 63 de turnee masculine și 58 feminine în calendarul profesionist mondial. Asta înseamnă că, la aproape fiecare al patrulea turneu jucat în 2014, am avut un român în finala uneia dintre probe, fie la simplu, fie la dublu, sau chiar la dublu mixt.

Pe lângă aceste performanțe individuale, au performat și echipele naționale: cea de Cupa Davis și-a păstrat locul în Grupa 1 a Cupei Davis, iar marea bucurie a venit de la fete, care au ieșit, în sfârșit, din liga a III-a a tenisului feminin și au obținut promovarea în Grupa Mondială 2.

Citește, în grupajul grafic de pe Treizecizero.ro, detalii despre fiecare dintre rezultatele românești importante: cele 2 titluri ale Simonei, cele opt titluri ale lui Horia Tecău, reușitele lui Niculescu, Mergea, Begu sau Olaru