Cum a crescut si cum a fost descoperita generatia Simonei Halep: "Nu sistemul i-a ajutat. A fost numai munca parintilor!"
De la el a trebuit să așteptăm ani buni până când a apărut Andrei Pavel, următorul jucător capabil să să cocheteze cu Top 10. La fete, arcul în timp a fost cumva similar. După Virginia Ruzici și Florența Mihai, campioană, respectiv, finalistă la Roland Garros, nu s-a mai întâmplat ceva memorabil până când Irina Spîrlea a ajuns la un singur punct distanță de finala US Open din 1997. Era perioada în care Irina, care a urcat până pe locul 7 în lume.
După care din nou pauză. Până în ultimii ani, când România a reapărut brusc, aproape fulminant, în elită. A făcut asta grație unei generații formate cumva accidental, dintr-o combinație tipic românească: mult talent, multă ambiție, și mai multă muncă, dar condiții proaste, sărăcie, lipsă de strategie, lucruri făcute băbește, pe ghicite, pe încercate.
Lipsea know-how-ul, fundația, schema. Ca mai toate domeniile de activitate, tenisul a orbecăit drumul spre lumină. Dar minusurile au fost compensate de pasiunea și intuiția unor personaje care aveau să se dovedească vitale în marea schemă a lucrurilor. Trebuie să sapi un pic în timp ca să dai de rădăcinile șirului de succese românești din prezent, cu precădere cele de la feminin. Ele se ascund într-o serie de calități native de excepție, exploatate aproape de maximum în mii și mii de ore de antrenament. Plus nebunia părinților. Despre toate astea vorbim în cele ce urmează.
"Nu a fost sistemul cel care a tras jucătorii în sus, asta-i clar. Ci investiţiile părinţilor şi dorinţa sportivilor, cuplate cu munca de calitate a unor antrenori".
Citește, în continuarea reportajului, detalii rare despre cum au crescut către performanță jucătoare precum Simona Halep, Sorana Cîrstea sau Irina Begu. Cine i-a susținut financiar pe sportivii de azi, declarații și explicațiile succesului pe care îl are acum tenisul feminin românesc.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Macar daca ar acorda o forma de deducere pentru cei care trimitem copiii la sport.
Am jucat si eu tenis de performanta si am vazut o puzderie de antrenori pe care nu erau interesati de copii la antrenamente, nu-i invatau corect loviturile, tactica zero, pregatire fzica la fel, pe cei din FRT nu-i intereseaza sa faca performanta, multe meciuri din competitia interna sint aranjate iar parintii nu-si pot sustine financiar copii .
Am vazut si parinti care cu lacrimi in ochi le-au spus copiilor ca nu mai au bani sa ai sustina financiar , ca au rate la banca si ca trebuie sa renunte iar acei copii dadeau totul pe teren .
Acum 3 - 4 ani doi baieti din RO jucau finala Campionatului European de juniori . O performanta cu adevarat. De atunci n-am mai auzit de ei
Deageaba ne amagim ca avem o Simona si am avut o Irina sau o Sorana la fete . La baieti e jale pt ca si competitia e mai dura .
Antrenamentele fizice sint f dure pentru performanta, un sportiv din alt sport nu poate face fata la antrenamentele din tenis.
Pe linga antrenori nu exista sustinerea financiara a unui jucator de tenis pt performanta . Avem sali de sport insa tarifele pe ora sint uriase 10-15 euro/ora pt jucatorii de performanta desi au fost facute din bani publici . Asa ca mai bine se joaca fotbal in sala.
Un calcul simplu : pina la virsta de 18 ani un jucator de tenis trebuie sa ajunga macar in top 200 WTA/ATP cea ce inseamna suport financiar de minim 60000-70000 euro/an incepind de la virsta de 13 ani a jucatorului/jucatoarei iar in tenis incepi sa cistigi bani mai mult decit cheltui cind ajungi in top 70
Citi parinti pot face fata la astfel de costuri ??? Ce face FRT ???
Cam asta e in mare tabloul tenisului din Romania dar nu numai.