Performantele Simonei Halep au efecte asupra tinerilor care fac deja tenis de performanta. Exemplul finalistei la Roland Garros are insa puterea de a atrage un val de copii catre cluburile de tenis? Cati tineri s-au indreptat in ultimele luni catre antrenamentele specializate de tenis, ca urmare a performantelor Simonei Halep? La aceste intrebari au raspuns sapte manageri de cluburi de tenis din tara. Vezi in articol la ce se asteapta acestia si cum privesc fenomenul "Halep" specialistii din "laboratoarele" care pregatesc viitorii performeri.

Simona HalepFoto: wtatennis.com

Simona Halep este singura jucatoare de tenis din Romania care a ajuns in finala la Roland Garros in ultimii 34 de ani. Ea ocupa locul 3 in ierahia jucatoarelor profesioniste de tenis si este depasita doar americanca Serena Williams si de chinezoaica Na Li. Simona Halep a ratat insa sansa de a ridica deasupra capului trofeul de la Roland Garros, jucatoarea noastra fiind invinsa in finala competitiei de Maria Sharapova.

Vezi mai jos cum au raspuns mai multi manageri de cluburi de tenis din Romania la intrebarea HotNews.ro: Ati inregistrat in ultima perioada o crestere a numarului de tineri care vin sa invete tenis la clubul dumneavoastra?

Adrian Szabo, directorul Scolii de Tenis Winners din Cluj-Napoca:

  • Copiii nu numai ca sunt mai interesati, dar vor sa o si copieze. Un antrenor international spunea in cadrul unei emisiuni la care am participat si eu ca tinerii vor sa o si copieze, inclusiv in imbracaminte.
  • Si la cluburi se simte [efectul performantelor Simonei Halep - n.red.]. Cel putin la noi, de prin martie au venit mai multi copii, dar foarte mici. Impactul e foarte mare.
  • Este vorba despre copii si de 3 ani, 3 ani jumatate, 4 ani. Impactul este general, asupra tuturor oamenilor. Copilul la 3 ani nu cred ca stie el ce este tenis, insa parintii sunt impresionati.
  • Fata de martie anul trecut, numarul copiilor care au venit la club a crescut cel putin cu 30%. A mai fost o perioada de crestere prin 2010, cand am implmentat tenis 10 si iar am avut emisiuni la televizor si a fost un impact foarte mare. E un val asemanator.
  • Din experienta mea si dupa cum vad eu ca Simona va fi acolo si in urmatorii cativa ani, cred ca inca urmatorii ani vor ramane copiii la cluburi, dar e o parere personala.

Gabi Caloian, presedintele clubului Ten Club Tenis Buzau:

  • In niciun caz rezultatele Simonei Halep din ultimul an nu fac obiectul venirii copiilor imediat in tenis. Rezultatul il veti vedea peste 10 ani, dar rezultatul va fi al celor care fac astazi tenis.
  • Parintii nu isi aduc imediat copiii la cluburi. Este o emulatie, intr-adevar, dar mai mult in randul celor care joaca acum tenis, in special fetele sunt incurajate de activitatea pe care o vad.
  • Sincer va spun ca parintii se sperie din cauza articolelor, pentru ca vad cat trebuie sa munceasca un copil sa faca performanta si cat trebuie sa investeasca. 90% fug.
  • Cei care sunt in sistem si vad performantele spun: hai sa mergem mai departe, daca am pornit pe drumul asta, pentru ca se poate. Dar sa vina datorita ei, e devreme sa spunem.
  • Performanta creste din baza de selectie. Dar copiii care vin doar pentru miscare, adusi de parinti doar ca sa faca sport, vin si intr-o luna nu mai vin.
  • In ultimul an de zile nu am avut copii care sa vina ca urmare a performantelor Simonei.

Sever Dron, director tehnic al Complexului Sportiv 2000 din Bucuresti si fost component al echipei de Cupa Davis a Romaniei, participant la toate turneele de grand slem din 1968 - 1972 si apoi antrenor:

  • Desi este greu de cuantificat, as spune ca s-au inregistrat inscrieri in plus in jur de 10%. Este adevarat ca in aceasta perioada copiii au fost supusi la tot felul de teste avand in vedere terminarea anului scolar (tenisul nefiind o prioritate in acest moment).
  • Pot sa spun ca acest fenomen a inceput dupa Australian Open (unde Simona a ajuns in primele 8) si faptul ca a confirmat la Roland Garros va aduce cu siguranta un numar mai mare de copii (in special fete) pe terenurile de tenis din tara.
  • Tenisul feminin este la onoare in acest moment si succesul fetelor la Fed Cup, unde au reusit sa puna in comun tot ceea ce le uneste (si nu concurenta care le departeaza pe unele de altele), va aduce cu siguranta un numar mai mare de copii la tenis.
  • Cu siguranta performantele Simonei Halep vor da fructele necesare, dar ca orice lucru nou si bun trebuie sa asteptam ca aceste performante sa se "coace mai bine in mintea copiilor", sa fie apreciate la justa lor valoare si sunt sigur ca in vacanta mare terenurile de tenis vor fi luate cu asalt, iar la inceputul noului sezon (in luna septembrie) cluburile de tenis vor avea un aflux important de inscrieri si sper ca vor fi gata sa fie la inaltimea cererilor.

Fiind stabilit in Franta din anul 1972 si participand efectiv la dezvoltarea de masa a tenisului francez, am dorit sa incerc sa implementez si in Romania un pic din aceasta organizatie (poate una dintre cele mai bune) a tenisului din occident.

Am fost surprins de trei fenomene cand am intrebat copiii (sau parintii) care a fost motivatia lor principala sa se inscrie la tenis:

1. Copiii se identificau cu marii campioni: Federer, Nadal, Djokovic (la baieti), Sharapova, surorile Williams (la fete). Am incercat sa ii intreb si despre valorile jucatorilor romani si cu parere de rau trebuie sa spun ca foarte putini auzisera despre victoriile lui Nastase sau Tiriac, finalele de Cupa Davis etc.

2. In complexul nostru avem si o sectie de inot unde parintii isi inscriu copiii, iar apoi vin sa se inscrie si la tenis:

- De ce l-ati inscris la natatie?

- Ca sa invete sa se descurce in apa si in timpul liber sa pot sa ma joc cu el la mare sau la strand.

- Dar la tenis, este acelasi lucru?

- Nu! La tenis vreau sa devina campion. Aici se castiga bani! Voi face toate sacrificiile ca copilul meu sa se realizeze, eu nu am putut la vremea mea!

Iata fenomenul prin care parintele crede ca se va realiza"EL" investind in copil.

3 - Buna ziua! Doresc sa imi inscriu copilul la tenis si sa devina campion.

- Ok, sa il vad cum se descurca cu mingea, daca are placere sa joace si daca are un pic de talent.

- Nu asta este important, am incredere in dumneavoastra si am toata puterea financiara sa il sustin. Daca trebuie, sa joace chiar si 6 ore pe zi!

Iata fenomenul prin care parintele crede ca poti sa cumperi orice cu banii.

Bineinteles, aceste trei fenomene exista si in occident, dar parca in Romania sunt multiplicate de zeci de ori.

Sever Dron a trimis si "o scrisoare deschisa pe care am adresat-o tenisului romanesc cu cateva luni inainte", insotita de urmatorul mesaj: "Cred ca Federatia Romana de Tenis va avea o mare responsabilitate in unificarea energiilor (atat de multe) care exista in tenisul romanesc si sper ca rezultatele Simonei Halep, ale fetelor in Fed Cup (sa nu uitam ca dublul junioare de la Roland Garros a fost castigat de un cuplu roman, Ioana Rosca si Ioana Ducu), participarea baietilor in Cupa Davis ne vor permite sa intrevedem un viitor cat mai bun in urmatorii ani al 'sportului alb' din Romania".

"Tenisul se joaca mai intai 'cu placere' pentru o dezvoltare armonioasa a copilului, pentru intretinerea sanatatii, a legaturilor cu alti copii si numai dupa aceea putini vor fi 'alesii' care vor deveni campioni", a declarat Sever Dron.

Descarca de aici Scrisoarea deschisa semnata de Sever Dron

Stefan Leonte, presedintele Tenis Club Leo din Iasi:

  • In general, multe fetite au venit la tenis in ultima perioada aduse de parintii care au vazut-o pe Simona Halep si cu gandul ca poate le-ar placea sa-si vada copilul pe micile ecrane.
  • Am simtit o modificare a numarului copiilor care au venit la club, cam de prin luna martie-aprilie a acestui an, cam si de cand s-a incalzit.
  • Dar este o modificare a numarului fata de aceeasi perioada a anului trecut; acum avem cam cu 10-11% mai multi copii, in conditiile in care avem la antrenamente in total cam 50-60 de copii.
  • Copiii au varste pornind de la 5 pana la 9-10 ani. E o diferenta fata de anii trecuti, a fost mai bine acum datorita performantelor Simonei Halep.
  • Numai ca, sincer vorbind, majoritatea parintilor nu stiu ce inseamna investitiile pe care trebuie sa le faca pentru ca cei mici sa ajunga Simona Halep. Si aici mai refer la resursele financiare si la efort. Ei cred ca daca fac 2-3 saptamani de antrenamente, vor ajunge Simona Halep. Ori realitatea este alta si diferenta este foarte mare, ca de la cer la pamant.
  • Tinand cont de situatia financiara din zona asta a tarii, cred ca foarte multi in timp se vor retrage, desi au avantul asta acum. Parerea mea e ca in timp, cand vor vedea cheltuielile, daca mai raman 2-3 din valul asta ar fi o minune.
  • Dar succesul Simonei Halep are un efect foarte pozitiv asupra copiilor care deja faceau antrenament de performanta, fiindca au inteles foarte mult ce inseamna adevarata performanta si majoritatea au suplimentat si numarul de antrenamente, de pregatire fizica, si numarul de concursuri la care participa.
  • Sunt convins ca va fi si in continuare un efect pozitiv in randul copiilor si al parintilor care vor ca cei mici sa faca un sport. Daca inainte se gandeau la ce sa ii duca, la inot, tenis sau altele, pe multi ii vor atrage catre tenis. 

Marius Vecerdea, managerul clubului Pamira din Sibiu:

  • Simona Halep chiar a fost in niste stagii de pregatire la noi, cand era la junioare, acum 4-5 ani. E greu de identificat la noi in club o tendinta de crestere a numarului de copii in ultima vreme, pentru ca suntem foarte mari, suntem si academie, avem si cazati din toata tara, avem turnee internationale foarte mari si chiar acum s-a terminat primul turneu international feminin cu puncte in clasamentul WTA.
  • E greu de identificat, dar as putea spune ca exista totusi un impact. Sunt mai multi copii, insa este coroborat si cu faptul ca unele cluburi s-au pregatit in paralel cu cresterea Simonei Halep sau a Soranei Carstea.
  • Noi avem peste 100 de copii in club.
  • Eu am trait in Germania si am locuit 10 ani si in SUA inainte sa investesc in Romania. Va pot spune ca in Germania si chiar in SUA s-a vazut o diferenta in cluburi, cand au avut loc fenomene precum Pete Sampras sau Andre Agassi.
  • Speram sa tinem si noi trendul.

Gabriel Mosoiu, vicepresedinte Tenis Club AS Pitesti:

  • Eu zic ca e prea devreme sa ne pronuntam, probabil ca de acum incolo vom vedea daca va fi sau nu o schimbare.
  • La noi, vin copiii in general cand incepe scoala, in toamna, si atunci probabil cand vom incepe o noua selectie.
  • In septembrie vom vedea daca va fi un impact mai mare. Deocamdata e din ce in ce mai greu, e un regres in ultimii ani, pentru ca trebuie investiti tot mai multi bani, dar speram sa ne redresam.
  • Noi avem aceiasi copii cu care am inceput antrenamentele, iar fluctuatia este nesemnificativa. Vom vedea in septembrie.

Daniel Dobre, Manager Tenis de Camp la Pescariu Sports&SPA din Bucuresti, multiplu campion national si antrenor:

  • Momentan nu putem vorbi despre o crestere importanta a numarului de copii care doresc sa invete tenis.
  • Au fost cam cu 10% mai multe telefoane cerand informatii despre tenisul de performanta, dar concret nu se intampla nimic.
  • Noi speram ca, in timp, succesele Simonei sa duca la cresterea numarului de practicanti ai tenisului, acest lucru avand loc in toate tarile in care s-au evidentiat asemenea campioni.

Citeste si: