Rafael Nadal a castigat, duminica, pentru a noua oara turneul de la Roland Garros (un adevarat record), ibericul invingandu-l in patru seturi (3-6, 7-5, 6-2, 6-4) pe Novak Djokovic, la capatul unei partide spectaculoase. In urma acestui succes, Nadal l-a egalat pe Pete Sampras la capitolul titluri de Grand Slam (14). De asemenea, Rafa si-a pastrat si locul unu in ierarhia ATP, pozitie pe care ar fi putut sa o piarda in favoarea lui Nole.

Desfasurarea partidei Rafael Nadal - Novak Djokovic:

Setul IV

Primul eveniment major al setului cu numarul patru se petrece in jocul cu numarul sase, la scorul de 3-2 pentru Nadal. Djokovic greseste inexplicabil mai multe mingi din apropierea fileului, Rafa returneaza la limita, iar sarbul isi pierde pentru prima data serviciul in acest set (4-2). Nole isi revine insa repede si, profitand de neinspiratia lui Nadal, reuseste rebreak-ul (4-3). Djokovic egaleaza situatia (4-4), dupa un joc bun pe propriul serviciu. A urmat un game echilibrat, intins pe mai multe minute. Castig de cauza a avut, pana la urma, Nadal (5-4). Djokovic este coplesit de emotii si, din pacate pentru el, comite o dubla greseala care ii aduce lui Nadal setul si castigarea unui nou trofeu la Roland Garros.

Setul III

Primul break din setul trei a venit rapid, in jocul cu numarul doi. Nole a parut vulnerabil, a returnat mai slab si i-a oferit lui Nadal sansa sa-l atace pe forehand. Sarbul a ratat un voleu simplu de langa fileu, iar Rafa a castigat pe serviciul adversarului. Dupa un game alb, scorul a devenit 3-0. Djokovic a avut o sansa de break la 3-1, insa Nadal a anulat-o gratie serviciului si a loviturii de dreapta (4-1). Nole a avut sansa sa revina in set la 4-2, insa sarbul a ratat mai multe sanse de break. Pana la urma, Djokovic si-a mai pierdut inca o data serviciul, Nadal castigand setul al treilea cu 6-2 (a durat 50 de minute).

Setul II

Fiecare din cei doi jucatori si-a castigat serviciul pana la scorul de 3-2: Nadal a profitat de a doua sansa de break si s-a impus pentru prima data contra serviciului. A urmat insa un rebreak, Djokovic fiind ajutat sa se impuna si de adversar (Rafa a facut o dubla greseala). S-a mers cap la cap pana in game-ul cu numarul 11, la scorul de 6-5. Djokovic a servit mai slab decat de obicei, Nadal a returnat puternic si a bifat break-ul. Ibericul a castigat setul cu 7-5, dupa 60 de minute de joc.

Setul I

Primul set al finalei dintre Nadal si Djokovic a fost unul foarte disputat. Echilibrul s-a rupt la scorul de 4-3 in favoarea lui Novak, atunci cand Nadal a gresit mai multe lovituri cu forehandul, iar break-ul nu a putut fi evitat. Liderul mondial a avut doua mingi de rebreak, insa le-a ratat pe amandoua. Sarbul a inchis setul dupa 44 de minute, scor 6-3.

Rafael Nadal conduce la intalnirile directe cu 23-19.

Rafael Nadal - 14 titluri de Grand Slam (noua la Roland Garros, doua la Wimbledon, doua la US Open si unul la Australian Open)

Novak Djokovic - 6 titluri de Grand Slam (patru la Australian Open, unul la Wimbledon si unul la US Open).

Rafael Nadal vs Novak Djokovic:

Ani: 28 - 27

Locul nasterii: Manacor (Mallorca) - Belgrad (Serbia)

Inaltime: 1,85 - 1,88 metri

Greutate: 85 kg - 80 kg

Jucator de mana stanga - Jucator de mana dreapta

Titluri in cariera: 63-44

Victorii/ infrangeri in cariera: 693/ 135 - 567/ 136

Bani castigati din tenis: $68,240,345 vs $61,215,267.