Fostul tenisman Ion Tiriac a declarat, joi, ca probabil Simona Halep, jucatoare romana cel mai bine clasata in ierarhia WTA (7), este pregatita sa castige un turneu de Grand Slam, dar ca are nevoie de cineva care "stie mai mult tenis decat ea".

Ion TiriacFoto: 0-100.ro

"Probabil ca Halep este pregatita sa castige un Grand Slam. Nu stiu daca acum, poate e prea devreme, insa ar trebui sa aiba pe langa ea pe cineva care sa stie mai mult tenis decat ea si sa o aseze fara sa isi schimbe pozitia din teren atunci cand situatia devine grea", a spus Tiriac, prezent, joi, la un eveniment organizat cu ocazia semnarii unui parteneriat intre Federatia Romana de Tenis, Federatia Romana de Natatie si Petatlon Modern si Fundatia Olimpica Romana cu Mercedes-Benz Romania, transmite Mediafax.

El a adaugat ca jucatoarea romana a facut progrese importante de la ultimul meci al acesteia pe care l-a vazut. "Ieri am vazut-o pe Halep. Nu o mai vazusem din luna mai cred, parca de la semifinala cu Serena. Halep a facut un pas enorm inainte. Se aseaza mult mai bine in terenul de tenis. Cum se aseaza acum ii permite sa loveasca mult mai repede mingea. Apoi, mingea ei revine la adversara cu o jumatate de secunda mai repede pentru ca sta mult mai aproape de linia de fund sau chiar inauntru. Si pentru aceasta ratiune isi pune in dificultate orice adversara", a mentionat fostul tenisman.

Tiriac considera ca Simona Halep compenseaza dezavantajul staturii prin lovirea cu rapiditate a mingii. "Agresivitatea nu poti sa o cuantifici in tenis. Agresivitate inseamna ca dai mai tare? Nu e necesar. Halep nu este nici Serena si nici Venus si nici Sarapova. Este Halep. Iar ca sa compenseze cei 20 de centimetri pe care ii au celelalte in plus ea sta mai aproape, loveste mingea mai repede si poate sa judece punctul mai bine. Tare mi-ar fi drag sa o vad pe Halep cu cineva mai zdravan decat adversara de aseara (n.r. - Casey Dellacqua) daca isi mentine teritoriul. Pentru ca asta e vital. Din cand in cand mai uita si ramane unul-doi metri in spate si atunci imediat pierde punctul, e matematica treaba", a explicat Ion Tiriac.

Proprietarul turneului BRD Nastase Tiriac Trophy ramane la parerea ca tenisul modern este doar "un ping-pong pe teren mai mare". "Toate fetele de la un nivel in sus au o tehnica aproape perfecta, deci nu ai problema asta. Cu cine se aseamana la joc Halep? Cu nimeni. Tenisul de azi nu mai are legatura cu tenisul lui Nastase si Tiriac si nici macar cu tenisul lui Becker si McEnroe. Asadar toata lumea trebuie sa profite jucand acest tenis nou care de fapt e un ping-pong pe un teren mai mare", a precizat Tiriac.

Simona Halep va ocupa, incepand de luni, locul 5 mondial, o performanta ce nu a mai fost reusita de nicio jucatoare de tenis din Romania de la crearea ierarhiei WTA, in noiembrie 1975.

Halep, momentan locul 7 WTA, a invins-o, miercuri, cu scorul de 6-2, 6-2, pe Casey Dellacqua (Australia) si calificandu-se astfel in semifinalele turneului de la Indian Wells (SUA), dotat cu premii in valoare totala de 5.946.740 de dolari.