Elvetianul Stanislas Wawrinka (cap de serie nr. 8) a devenit campion la turneul Australian Open dupa ce l-a invins, intr-o finala dramatica, pe spaniolul Rafael Nadal, favorit unu, scor 6-3 6-2 3-6 6-3. Este prima finala si primul titlu de Mare Slem pentru elventianul in varsta de 28 de ani.

Stanislas Wawrinka, campion la Australian Open, dupa finala cu Rafa NadalFoto: Agerpres/Xinhua

In urma acestui succes, Wawrinka va ajunge pe locul trei in clasamentul ATP, iar Nadal va ramane lider mondial. Roger Federer, pe care Nadal l-a invins in semifinale la Melbourne, va cobori pe locul 8.

In setul al doilea, Rafa Nadal a parasit terenul, la scorul 2-1 pentru adversarul sau, pentru a primi ingrijiri medicale, provocand nemultumirea publicului, care l-a fluierat la revenirea pe teren.

In continuare in setul al doilea spaniolul a dat semne clare ca are o problema fizica, avand probleme la serviciu si la deplasare.

In setul al treilea insa si-a revenit si a reusit sa se impuna, si pe fondul greselilor lui Wawrinka.

Setul al patrulea a fost putin mai echilibrat, Wawrinka insa reusind doua break-uri.

Declaratii:

"Primul lucru pe care vreau sa il spun este felicitari lui Stan, avem o relatie buna. Ai meritat sa castigi. (…) Multumesc publicului, imi pare rau ca termin asa," a spus Nadal in lacrimi, care a promis ca revine in 2015.

Stanislas Wawrinka, primind trofeul de la Pete Sampras: "Rafa, imi pare rau pentru tine, sper ca accidentarea la spate sa se rezolve repede, este o placere sa joc cu tine. Multumesc publicului care m-a sustinut".

Desfasurarea LIVE text a partidei:

Setul 4: 3-6

  • Fiecare jucator isi face serviciul in primele patru game-uri
  • Wawrinka reusteste break-ul, 4-2 pentru el. Nadal face rebreak-ul, 4-3. 
  • Nou break Warinka si serveste pentru meci: 5-3
  • Wawrinka reuseste un game alb si castiga meciul

Setul 3: 6-3

  • Nadal isi castiga serviciul in primul game
  • Spaniolul pare ca si-a mai revenit fizic si reuseste break-ul
  • Finala devine dramatica. Nadal are o forma fizica mai buna, Wawrinka greseste mai mult. Nadal reuseste sa castige setul

Setul 2: Wawrinka se impune si in setul doi cu 6-2. Spaniolul da semne clare ca a suferit o accidentare la spate, avand probleme la serviciu si la deplasarea in teren.

  • La scorul 1-2 Nadal a parasit terenul pentru a primi ingrijiri medicale. La revenirea pe teren a fost fluierat de public.

Setul 1: Warinka a reusit sa castige primul set: 6-3 pentru elvetian

Wawrinka este la prima finala de Mare Slem din cariera. Nadal a reusit sa castige turneul de la Melbourne o singura data, in 2009, iar in finala din 2012 a fost invins de Novak Djokovic.