Turneul Masters de la Madrid (editia din 2012) se va desfasura pe o zgura de culoare albastra, idee care a atras multe antipatii printre jucatorii de top din circuitul ATP (Nadal si Federer nu au fost de acord). "Traditia si progresul nu sunt incompatibile, toata lumea va avea de castigat in urma acestei decizii", a precizat Ion Tiriac pentru presa iberica.

Ion TiriacFoto: AGERPRES

Oficialii ATP si WTA si-au dat acordul pentru ca zgura de la Madrid Masters sa fie de culoare albastra, iar in aceste conditii la editia din anul 2012 se va juca pe o suprafata albastra.

"Mingea are aceeasi traiectorie, totul este la fel ca si pe suprafata rosie. In plus, contrastul oferit de albastru (noua culoare a suprafetei de joc) si galben este mai puternic cu 15% decat cel dintre rosu si galben. Astfel, de la spectatori, telespectatori si jucatori toti vor avea o vizibilitate mai buna. Rafa (n.r. Nadal) a spus ca este impotriva acestei decizii care vine in contradictie cu traditia. Sa va spun ceva, traditia si progresul nu sunt incompatibile", a declarat Ion Tiriac, patronul turneului Masters de la Madrid, pentru presa iberica.

"In circuit nu cred ca exista doua culori identice pentru suprafata de joc, asa ca nu inteleg de ce aceasta polemica cu albastrul de la Madrid", a precizat Carlos Moya, membru in comitetul de organizare de la Madrid Masters.

Organizatorii competitiei iberice au precizat ca au fost facute aproximativ 300 de teste de laborator pana la varianta finala a culorii pe care o va avea suprafata de joc.

Explicatia schimbarii culorii de joc

Reprezentantii turneului de la Madrid au precizat care ar fi aspectele pozitive ale schimbarii culorii suprafetei de joc.

  • Calitatea jocului nu este schimbata in niciun fel, sportivii nu vor avea de suferit.
  • Mingea are o vizibilitate mult mai buna, atat pentru jucatori, cat si pentru spectatori si telespectatori.

Ultimii castigatori de la Madrid:

2009 - Roger Federer (6-4, 6-4 cu Rafael Nadal)

2010 - Rafael Nadal (6-4, 7-6(5) cu Roger Federer)

2011 - Novak Djokovic (7-5, 6-4 cu Rafael Nadal).

Masters-ul de la Madrid se va desfasura in perioada 4-13 mai 2012, la "Caja Magica". Competitia este dotata cu premii totale in valoare de 4,5 milioane de dolari.

Vezi aici cum s-a schimbat culoarea suprafetei de joc de la Madrid Masters:

Ce spun organizatorii despre zgura albastra: