Dallas Mavericks a devenit, duminica noapte, noua campioana din NBA, dupa ce a invins cu 105-95 pe Miami Heat. Cu scorul general de 4-2, echipa din Dallas a devenit regina campionatului profesionist nord-american de baschet. Victoria este cu atat mai pretioasa, cu cat Dallas avea de luat o revansa dupa ce Miami castigase finala din 2006, tot cu scorul general de 4-2.

Dallas Mavericks, campioana din NBA Foto: Reuters

Echipa patronata de Mark Cuban se afla la cea de-a doua prezenta in ultimul act al campionatului de baschet profesionist nord-american. In acest an, finala a fost disputata de cele mai in forma echipe din NBA din 2011 si foarte apropiate atat ca valoare, cat si ca rapoarte financiare.

Daca la nivelul masei salariale oferite in recent incheiatul sezon, Dallas se plaseaza in fruntea topului, iar Miami abia la jumatate, in ce priveste valoarea clubului, cele doua sunt aproape la egalitate.

Astfel, Dallas se afla pe locul sase al clasamentului Forbes realizat pentru NBA, cu o valoare totala de 438 milioane dolari, in timp ce Miami este in imediata apropiere, pe sapte, cu suma de 425 milioane dolari trecuta in deptul sau.

In ultimul meci disputat pe terenul celor de la Miami, Jeson Terry, cu 27 puncte si Dirk Nowitzki, cu 21 au fost artizanii succesului. Germanul a fost si desemnat cel mai bun jucator al finalei, primind trofeul MVP. El este, de altfel, si singurul european desemnat cel mai bun jucator in sezonul regulat.

Achizitiile facute la inceputul anului la Miami, prin venirea lui LeBron James si Chris Bosh care s-au adaugat vedetei Dwayne Wade, au facut din echipa al carui presedinte este Pat Riley o forta a Conferintei de Est, in finala trecand destul de usor de Chicago Bulls cu 4-1.

De partea celalta, Dallas Maverick se bazeaza in primul rand pe Dirk Nowitzki, germanul fiind, de atatia ani, liderul acestei echipe cu care nu a castigat insa niciodata NBA, pe Shawn Marion, fost la Phoenix Suns si pe veteranul Jason Terry, un aruncator foarte bun de 3 puncte.

Rezultate consemnate in finala NBA:

Miami-Dallas 92-84

Miami-Dallas 93-95

Dallas-Miami 86-88

Dallas-Miami 86-83

Dallas-Miami 112-103

Miami - Dallas 95-105.

Vezi aici rezumatul partidei Miami vs Dallas.