Selectionerul ​Vasile Stanga a prezentat, in cursul zilei de miercuri, lotul de jucatori cu care Romania va aborda Campionatul Mondial de Handbal Masculin din Suedia (13-30 ianuarie 2011). Georgescu, Novanc si compania sunt optimisti si increzatori in fortele lor, tricolorii fiind hotarati sa faca un rezultat mare la turneul final. "Ne convine postura de outsideri, presiunea cea mare va fi pe adversarii nostri", au declarat la unison handbalistii romani.

Foto:

"Nationala de handbal masculin a Romaniei ataca un obiectiv indraznet, dupa ce a obtinut cu multa munca si concentrare totala calificarea la turneul final al Campionatului Mondial. Este un moment crucial pentru ei si un moment de care trebuie sa profite. Plecam din pozitia de outsideri, dar avem ganduri mari. Au tot ce le trebuie pentru a castiga si mai au nevoie de curajul si concentrarea maxima pe tot parcursul acestei competitii. Obiectivul este calificarea in faza urmatoare a competitiei, deci clasarea pe locul al treilea in grupa. Prima de obiectiv va fi de 3.000 de euro, iar mai departe vom negocia la fata locului, in functie de performante" - Cristian Gatu, presedintele FRH.

"In lotul nostru pentru Suedia avem 4-5 jucatori care au fost prezenti si la editia precedenta, din Croatia, iar restul sunt jucatori aflati la prima prezenta intr-o competitie majora. Avem o grupa foarte grea, cu Danemarca, o echipa care se prezinta ca pretendenta la titlul mondial, Croatia nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar Serbia poate oricand sa bata pe oricine. Speram sa fim o echipa a certitudinii, sa facem meciuri bune si sa iesim de pe teren cu gandul ca am facut tot posibilul pentru a ne indeplini obiectivul. Pot sa va promit ca vom da totul pentru a realiza acest lucru" - Vasile Stanga, selectionerul Romaniei.

"Eu spun ca ne convine postura de outsideri, presiunea cea mare va fi pe adversarii nostri. Suntem constienti de faptul ca vom avea meciuri foarte grele. Ne vom bate pana la final, speram sa avem un turneu final reusit. Croatia si Danemarca sunt doua nume mari, dar si Algeria este un adversar periculos. Suntem vazuti de specialisti ca favoritii numarul patru ai grupei, speram sa schimbam acest lucru " - Ionut Georgescu, jucator al nationalei Romaniei.

"Prima oferita de FRH chiar nu conteaza la acest Campionat Mondial. Este un eveniment important si foarte multi sportivi de la noi din tara isi doresc sa ajunga la un turneu final. Este o onoare pentru noi sa fim acolo, iar acei bani nu sunt importanti pentru noi. Important este ce vom realiza acolo. Nu stiu daca exista o favorita certa in aceasta grupa. Croatia este o echipa foarte puternica, Danemarca la fel, iar pe langa aceste doua echipe este Serbia, care are jucatori exponentiali si pot decide meciuri in favoarea lor. Lupta este deschisa si orice se poate intampla" - Marius Novanc, jucator al echipei nationale a Romaniei.

"Va trebui sa ne batem cu Danemarca si cu Serbia pentru locul al treilea din grupa. Asta nu inseamna ca in meciul cu Croatia ne vom da la o parte, dar ei sunt o echipa foarte puternica, vicecampioana mondiala si europeana, si ne va fi foarte greu sa ne luptam cu ei. Exista si sansa ca ei sa intre mai relaxati in meciul cu Romania, iar noi am putea sa-i taxam pentru acest lucru. Cu Algeria si Australia, teoretic, ar trebui sa avem doua victorii asigurate, insa cred ca algerienii au si ei o mare dorinta de afirmare si se vor agata de noi pentru orice punct" - Alexandru Csepreghi.

La prezentarea lotului echipei nationale de handbal masculin au participat, printre altii, Ioan Gavrilescu (presedintele Oltchim Ramnicu Valcea), Nicusor Constantinescu (presedinte HCM Constanta), Doina Melinte (presedintele Autoritatii Nationale pentru Sport), Radu Voina (selectionerul echipei nationale de handbal feminin a Romaniei) si fosti componenti ai generatiei care a cucerit titlul mondial in anii 1961, 1964, 1970 si 1974.

Vasile Stanga ii va avea in staff pe secundul Nicolae Munteanu, pe medicul Florin Ciocoiu, pe psihologul Cristian Raducan, pe chimioterapeutii Florin Dima si Valentin Cucu si pe videoanalistul Radu Cheregi (Mediafax).

Iata lotul cu care Romania va aborda CM din Suedia:

Portari: Mihai Popescu, Ionut Ciobanu, Bogdan Pralea

Jucatori de camp: Alexandru Sabou, Gabriel Florea, Alexandru Stamate, Alexandru Simicu, Alexandru Csepreghi, Cristi Fenici, Daniel Muresan, Rares Jurca, Marius Sadoveac, Valentin Ghionea, Laurentiu Toma, Ionut Georgescu, Marius Novanc, Iulian Stamate, Dan Savenco.

Odata cu prezentarea jucatorilor pentru Campionatul Mondial, FRH a anuntat un contract de sponsorizare in valoare de 100.000 de euro cu BRD. Banii vor fi folositi pentru a sustine programul competitional al echipelor nationale ale Romaniei.

Partidele Romaniei in Grupa C:

14 ianuarie/ Croatia - Romania (Malmo) - 19:00

16 ianuarie/ Danemarca - Romania (Malmo) - 21:15

17 ianuarie/ Romania - Algeria (Lund) - 19:00

19 ianuarie/ Australia - Romania (Lund) - 21:30

20 ianuarie/ Serbia - Romania (Lund) - 21:30.

Turneul final din Suedia va putea fi urmarit in direct pe Dolcesport.

Pentru urmatoarea faza a competitiei se califica primele trei clasate din cele patru grupe. In cazul in care va incheia Grupa C pe unul din locurile unu, doi sau trei, Romania se va duela cu formatiile din Grupa D - cele trei calificate - (Argentina, Chile, Coreea de Sud, Polonia, Slovacia si Suedia) in Grupa II Principala a turneului final.

Primele doua clasate din cele doua Grupe Principale se vor intalni in semifinalele Campionatului Mondial. Prima semifinala va avea loc la Kristianstad, in timp ce a doua se va juca la Malmo (ambele pe 28 ianuarie). Cele doua finale (mica si mare) se disputa la Malmo, pe 30 ianuarie.

Grupa C

Algeria (Locul 3 din Africa)

Australia (Campioana Oceaniei)

Croatia (Locul 2 din Europa)

Danemarca (Play-off Europa)

Romania (Play-off Europa)

Serbia (Play-off Europa).