Asteptarile de la nationala de handbal masculin a Romaniei sunt mari inainte de startul Campionatului Mondial, cu atat mai mult cu cat fetele lui Radu Voina au cucerit medalia de bronz la Europene. "Stim ca va fi greu, dar vrem sa trecem de grupa. Avem nevoie de doua lucruri pentru a reusi: spirit de echipa si concentrare", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Gatu, presedintele Federatiei Romane de Handbal.

Cristian Gatu Foto: AGERPRES

Adrian Ilincescu: Care sunt gandurile si sperantele dumneavoasta inainte de turneul final mondial?

Cristian Gatu: Sper intr-o evolutie buna a baietilor, avem nevoie de asa ceva. Handbalul romanesc traverseaza un moment bun la nivelul echipei nationale feminine (nr. locul 3 la Campionatul European din decembrie 2010) si am dori ca si la masculin sa ne prezentam cat mai bine.

Rep: Are Romania un obiectiv bine stabilit inainte de Campionatul Mondial?

Cristian Gatu: Da, avem un obiectiv pe care l-am discutat deja. Este vorba de calificarea din Grupa C. Stim ca va fi greu, dar trebuie sa ne luptam pentru acest lucru.

Rep: Care ar trebui sa fie atuurile tricolorilor pentru competitia din Suedia?

Cristian Gatu: Avem nevoie de doua lucruri pentru a reusi in Suedia: spirit de echipa si concentrare. Daca le vom avea, atunci cu siguranta ne vom putea indeplini obiectivul propus.

Rep: Cum vi se pare grupa din care face parte Romania?

Cristian Gatu: Este o grupa foarte grea, cu echipe bune care joaca un handbal frumos. Dar nu te poti astepta sa intalnesti formatii slabe la un turneu final (nr. tricolorii vor juca impotriva Australiei, Argentinei, Serbiei, Croatiei si Danemarcei).

Rep: Care ar putea fi formatiile mai accesibile pentru echipa lui Vasile Stanga?

Cristian Gatu: Din punctul acesta de vedere, cred ca echipele se impart in doua. Mai accesibile ar putea fi Australia, Argentina si Serbia, in timp ce Croatia si Danemarca sunt clar favoritele grupei C.

Rep: Ce ar trebui sa copieze baietii de la echipa feminina de handbal a Romaniei?

Cristian Gatu: Fetele au reusit o performanta unica la ultimul Campionat European. Ele au dat dovada de un spirit de echipa deosebit si de o concentrare superioara. Cred ca aceste lucruri ar trebui copiate de baieti pentru turneul din Suedia.

Rep: De ce credeti ca avem nevoie pentru a reveni in elita handbalului masculin mondial?

Cristian Gatu: Raspunsul este unul foarte complicat. Avem nevoie de foarte multe lucruri. In primul rand, sa iesim din criza. Ne lipsesc salile performante care sa atraga lumea, programe ample prin care sa aducem copiii cat mai aproape de handbal. In acest fel, baza de selectie, despre care se tot vorbeste in ultima perioada, s-ar mari, iar rezultatele si pretentiile ar fi cu siguranta altele.

Partidele Romaniei in Grupa C:

14 ianuarie/ Croatia - Romania (Malmo) - 19:00

16 ianuarie/ Danemarca - Romania (Malmo) - 21:15

17 ianuarie/ Romania - Algeria (Lund) - 19:00

19 ianuarie/ Australia - Romania (Lund) - 21:30

20 ianuarie/ Serbia - Romania (Lund) - 21:30.

Turneul final din Suedia va putea fi urmarit in direct pe Dolcesport.

Pentru urmatoarea faza a competitiei se califica primele trei clasate din cele patru grupe. In cazul in care va incheia Grupa C pe unul din locurile unu, doi sau trei, Romania se va duela cu formatiile din Grupa D - cele trei calificate - (Argentina, Chile, Coreea de Sud, Polonia, Slovacia si Suedia) in Grupa II Principala a turneului final.

Primele doua clasate din cele doua Grupe Principale se vor intalni in semifinalele Campionatului Mondial. Prima semifinala va avea loc la Kristianstad, in timp ce a doua se va juca la Malmo (ambele pe 28 ianuarie). Cele doua finale (mica si mare) se disputa la Malmo, pe 30 ianuarie.

Grupa C

Algeria (Locul 3 din Africa)

Australia (Campioana Oceaniei)

Croatia (Locul 2 din Europa)

Danemarca (Play-off Europa)

Romania (Play-off Europa)

Serbia (Play-off Europa).