Straja Bucuresti este singura echipa de oina (seniori) care a mai ramas in Bucuresti. Sportul national al romanilor a fost dat uitarii, iar Nicolae Dobre, presedintele Federatiei Romane de Oina face un apel catre Parlament pentru a primi banii necesari supravietuirii. “Nicio echipa din tara nu este platita pentru practicarea acestui sport national”, a precizat Dobre pentru Hotnews.ro.

Oina, sportul national al Romaniei Foto: AGERPRES

Marele noroc - Jandarmeria

“Noi suntem echipa Jandarmeriei si de aceea am supravietuit. Inainte era traditie, prin anii ’90 se juca foarte mult. Erau multe faze ale competitiei. Sportivii trebuiau sa treaca de toate competitiile de la nivele locale, judetene ca sa ajunga sus. Acum este mult mai usor. Echipele din Bucuresti s-au desfiintat dupa ’96- ’97 din cauza banilor” a precizat Radu Jerlaianu, antrenorul echipei Straja Bucuresti, pentru HotNews.ro.

O echipa de subofiteri

Sportivii Strajei sunt toti subofiteri. Oina e practicata din placere de mai bine de 25 de ani. Jucatorii nu sut platiti, iar banii se aduna din cotizatiile (sub 5 lei) membrilor angajati ai jandarmeriei , adaugandu-se alte sume de la sponsori din exterior.

“Jucatorii au diverse activitati, spre exemplu la Constanta, unde este Federatia de Oina, echipa de acolo este formata tot din militari. Mai sunt cateva autoritati locale care mai dau bani pentru transport cazare, masa. In rest, nimic”, marturiseste tehnicianul.

Traditia s-a pierdut pe drum

Traditia s-a pierdut din cauza banilor si din lipsa promovarii. Federatia Romana de Oina incearca sa repromoveze sportul national al Romaniei.

“Am primit fonduri de 110 miliarde anul acesta la care se mai adauga 55 de mii de ron pe care i-am obtinut de curand printr-o cerere la Minister. Ne mai ajuta foarte mult si Consiliul Local. Acesti bani nu ne ajung deoarece avem de platit multe in cadrul Federatiei”, a declarat Nicolae Dobre, presedintele FRO.

Dobre vrea sa obtina alte fonduri de la Minister pentru a repromova oina in toate scolile din tara si pentru a incuraja copii sa o practice. Acesta da vina pe media pentru mediatizarea slaba a oinei si pentru decaderea acesteia.

“Mass-media are si ea partea ei de vina pentru aceasta decadere. Am incercat sa fac diverse parteneriate cu ziare si televiziuni. Am vazut ca lumea vrea sa faca oina”, a conchis, pentru HotNews.ro, Nicolae Dobre.

· 18 jucatori are Straja Bucuresti. Ei sunt subofiteri ce activeaza la unitati diferite. Cand sunt meciuri, acestia beneficiaza de un program special

· 5000 de lei este suma care o aloca Federatia pentru organizarea unei competitii

· Participarea echipelor este slaba la un eveniment daca acesta nu este organizat de Federatie, din lipsa banilor de transport sau cazare.

Oina este un joc sportiv practicat intre doua echipe, pe un teren in aer liber. Jocul solicita o buna viteza de alergare, reflexe in miscarile de autoaparare, tehnica de lovire si de aruncare a mingii. Oina a patruns in scoli in anul 1899, iar Ministrul Invatamantului, Spiru Haret, a decis organizarea anuala a concursurilor scolare de oina.

Mai multe detalii despre oina poti cite pe http://www.federatiaromanadeoina.ro/.