Initiativa Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a majora nivelul de impozitare a sportivilor profesionisti nu va afecta handbalul romanesc, sustine Cristian Gatu, seful FRH. Motivul? Cluburile de handbal nu sunt inregistrate la Federatia Romana de handbal (FRH) ca profesioniste, prin urmare nu constituie o Liga Profesionista, similara cu Liga Profesionista de Fotbal (LPF).

In ceea ce priveste cluburile de handbal, doar Oltchim Ramnicu Valcea si Rulmentul au incheiat contracte de munca cu fiecare jucatoare, insa nici cluburile si nici handbalistele nu au solicitat licenta profesionista FRH, a anuntat presedintele Cristi Gatu.

"Daca cluburile de handbal ar constitui o liga profesionista, normal ca ar fi afectate", a spus Gatu pentru HotNews.ro. "Campionatul s-ar juca cu patru echipe in cel mai bun caz, insa in acest moment, handbalul nu va fi afectat daca initiativa Fiscului ar avea castig de cauza pentru ca niciun club nu are licenta profesionista si, astfel, nu exista o liga profesionista de handbal. Noi am insistat din 2003 la cluburi sa treaca la club profesionist, insa nu au arme financiare sa se sustina", a adaugat presedintele FRH.

Una din conditiile principale ca un club sa devina profesionist este sa angajeze sapte sportivi cu contract de munca, apoi sa inscrie respectivii jucatori si la Federatia de specialitate. E nevoie de minimum sase echipe pentru a forma o liga profesionista de handbal.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sustine ca sportivii profesionisti (incluzind aici si fotbalistii) nu pot fi angajati pe conventii civile, care se incheie, potrivit legii, doar pentru activitati ocazionale si nu pentru cele dependente. Fiscul a facut aceste precizari intr-un comunicat remis redactiei.

Reamintim ca Dumitru Dragomir, seful LPF, a amenintat cu aminarea inceperii campionatului din cauza pozitiei dure a Fiscului fata de modul de remunerare a fotbalistilor profesionisti. Dragomir sustine ca ANAF vrea o crestere a nivelului de impozitare de la 16% la 68%.