Radu Voina, campion mondial in 1974 si trei medalii olimpice (bronz in '72 si '80, argint in '76). Pentru un jucator din nationala de azi, o asemenea carte de vizita seamana cu o misiune imposibila. "Sa nu mai vorbim despre medalii, ne tot ascundem in spatele lor", spune chiar el, povestind cum in 25 de ani de antrenorat la echipe de baieti, nu de putine ori si-a mustrat elevii: "Purtati aceste tricouri pe meritul altora".

Dupa Beijing, Radu Voina a preluat nationala feminina. Stie ca fetele sunt intr-o groapa de neincredere, a simtit asta in turneul facut prin tara, saptamana trecuta. Dar nu este descurajat: "pentru unele jucatoare, Europeanul va fi ultimul turneu, nu se poate sa nu isi doreasca o amintire frumoasa!"

Reporter: Domnule Voina, ati antrenat mai bine de 25 de ani numai echipe de baieti. Cum e sa antrenati de data aceasta o echipa feminina?

Radu Voina: Nu as putea sa va spun pentru ca deocamdata sunt intr-o perioada de cautari, de telefonat. Am facut si un un turneu de vreo trei zile prin tara. Am vrut sa vorbesc cu toate cluburile, in special cu antrenorii lor pentru ca eu consider ca antrenorii sunt in masura sa-mi dea un sfat corect, obiectiv si civilizat. Am stat de vorba fara sa le impun nimic. Am avut o discutie, un fel de a spune: "Buna ziua tuturor! Am venit. Sper sa colaboram asa cum toata lumea vrea".

Reporter: Cu domnul Tadici ati vorbit?

Radu Voina: Sigur ca da. Am vorbit cu toata lumea, si cu dl Tadici, cu Musi, cu toti antrenorii pe unde am facut acest turneu, iar cu restul, la care nu am ajuns, am vorbit la telefon. Am profitat si am vazut un meci la Baia Mare, cu Ramnicu Valcea.

Reporter: Domnul Tadici era mai dur cu fetele. Antrenorul Voina cum o sa-si trateze jucatoarele?

Radu Voina: In primul rand eu respect viata privata a jucatoarelor si nu amestec sportul cu viata personala. Eu vreau un respect reciproc. Da, voi fi si sever, dar intr-un mod civilizat!

Reporter: Fara limbaj violent?

Radu Voina: Sub nicio forma, mai ales cu fete. Si la baieti e delicat, dar la fete nu se fac lucruri de acest gen.

Reporter: Prima intalnire cu toate fetele e in octombrie.

Radu Voina: Da, practic maine e competitia! O sa fie foarte dificil pentru ca ei..pardon (rade), ele sunt in plin campionat, joaca in cupe europene deci trebuie sa fiu foarte obiectiv si sa spun ca prioritatea este a lor. Trebuie sa le dam sansa sa se pregateasca la echipele lor de club si sa-si indeplineasca obiectivele. Luna viitoare este o Cupa Mondiala in Danemarca la care nu trebuie sa ne gandim prea departe pentru ca au aparut foarte multe accidentari la echipa. Bese s-a operat, deci 6 luni este in afara terenului si speram sa se refaca cat mai repede, Nechita abia si-a dat jos ghipsul si carjele, Cristina Neagu se pare ca are o accidentare mai veche, sa dea Dumnezeu sa se recupereze!

"Vreau sa le redau placerea de a juca si de a face o performanta pe masura valorii lor"

Reporter: Urmeaza un Campionat European in decembrie.

Radu Voina: Da, la sfarsitul anului atacam CE din Macedonia cu acelasi grup de jucatoare, cele care, din nefericire, au venit un pic dezamagite de la Beijing. Multe nu se pot face. Deocamdata nici nu stiu cine mai doreste, cine nu mai doreste, cine vrea sa aiba copii... ma rog.. sunt o sumedenie de lucruri care trebuie clarificate. Sunt convins ca aceste fete sunt valoroase, sunt o generatie care poate nu-si merita soarta asta, dar singurul lucru pe care voi incerca sa-l fac, nu stiu daca o sa reusesc, este sa le redeau placerea si dorinta de a face o performanta pe masura valorii pe care o au!

Reporter: Ce s-a intamplat cu ele la Olimpiada? Dupa o serie de victorii incredibile, au cazut!

Radu Voina: Acum e greu de raspuns care e echipa adevarata, cea de dinainte de olimpiada care a spulberat tot sau echipa care nu si-a atins obiectivul de performanta? Cred ca ceea ce s-a intamplat la olimpiada este greseala tuturor pentru ca nu poti invinovati o persoana. Toata lumea este vinovata, de la federatie, la antrenor, la jucatoare si toata lumea care a lucrat cu echipa.

Reporter: Credeti ca e nevoie de un psiholog la echipa nationala?

Radu Voina: Nu stiu cat poate sa faca psihologul.. sigur de un tratament psihologic au nevoie. Vreau ca ele sa ridice un pic capul, pentru ca sunt cu capul plecat intr-o groapa de neincredere. Mi-as dori tare mult sa reusim, ele sa faca ce stiu mai bine si eu voi incerca sa vin cu incredere si bucurie. Nu vom reusi, vom vedea ce se intampla!

Reporter: Vom vedea o echipa nationala cu alta fata anul viitor?

Radu Voina: Nu ma gandesc asa departe. Gandurile mele sunt numai la CE pentru ca plecam in necunoscut, dar din ianuarie este cu totul alta situatie. Trebuie facut schimbul de generatie, noile jucatoare trebuie sa inceapa usor, dar cu siguranta, fara sa sara etape.

Reporter: Federatia v-a stabilit anumite obiective?

Radu Voina: Nu obiective! Din punctul acesta de vedere, cei de la federatie au fost realisti. Ceea ce vreau eu, si nu pentru mine sau pentru Federatie, ci pentru ele, este sa reusim sa obtinem un rezultat bun pentru ca trebuie sa fim realisti - pentru o parte din ele s-ar putea sa fie ultima competitie si ar fi minunat pentru ele sa termine frumos.

Reporter: Ati convins-o pe Steluta Luca sa se intoarca la nationala?

Radu Voina: Am vorbit cu ea si sper din tot sufletul ca Steluta sa revina, pentru ca este o jucatoare care cred ca nu si-a spus ultimul cuvant in handbal, chiar daca multi zic ca a adunat niste ani.

Oltchim - Rulmentul, derby cat un campionat

Reporter: Mergeti la meciul dintre Oltchim si Rulmentul?

Radu Voina: Da, da sigur pentru ca se infrunta cele doua echipe care dau cele mai multe jucatoare la nationala. Trebuie sa le vad intr-un meci care e derbiul campionatului. Sper ca totul sa se desfasoare normal, echipa cea mai buna sa castige si rivalitatile din afara terenului sa dispara. De asta sunt convins, pentru ca sunt doi antrenori straini care isi vad de treaba lor!

Reporter: Sunt doua etape de cand Amariei nu a jucat deloc la Rulmentul.

Radu Voina: Cred ca a fost o problema cu transferul de la Jolidon. Am inteles ca o sa joace, ca totul s-a rezolvat. Ar fi bine sa joace pentru ca este o jucatoare buna, puternica care mai are multe de aratat.

"Am fost dat afara de la Steaua pentru ca trebuia sa sun conducatorul de zece ori pe zi!"

Reporter: De ce ati plecat de la Steaua intr-un moment in care echipa mergea bine? Conducerea Stelei a declarat ca au intrerupt colaborarea din cauza unor probleme de comunicare.

Radu Voina: Eu nu am plecat de la Steaua, am fost dat afara de la Steaua! Exista o varianta obiectiva si alta subiectiva despre demiterea mea. Varianta subiectiva este ce ati spus dvs, lipsa de comunicare, adica sa sun pe cel care conducea echipa de zece ori pe zi, sa-l intreb ce a mancat, cum a dormit, ori asta nu inseamna lipsa de comunicare! Cealata varianta obiectiva este ca eu am fost incapabil sa realizez cu Steaua obiectivele pe care mi le-am propus. Aceasta incapacitate demonstrata de rezultatele negative obtinute, deci trageti concluzia, eram pe locul intai si calificati in optimile Cupei...

Reporter: Ce parere aveti de jocul Stelei din meciul cu UCM Resita?

Radu Voina: Nivelul demonstrat la acest derby a fost modest. Sa comparam nivelul acestui meci cu ceea ce vedem noi in alte campionate este o mare greseala! Cu acest joc, nu avem cum sa ajungem in lumea buna a handbalului.

"Purtati aceste tricouri pe meritul altora!"

Reporter: Handbalul feminin a reusit performante mai mari decat cel masculin. La baieti mai e nevoie de investitii?

Radu Voina: Fetele s-ar parea ca sunt un pic deasupra baietilor. La baieti, eu zic ca nu trebuie neaparat investit mai mult, pentru ca deja sunt prea mari investitiile pentru ce se demonstreaza pe teren. La nivelul handbalului masculin este o criza de valoare. Se tot vorbeste despre Rudic, cel mai bun jucator, dar sa nu uitam ca el este strain. Unde sunt jucatorii romani foarte bine recompensati care ar trebui sa spulbere tot cu echipa nationala? Invazia aceasta de straini sa nu aiba un efect de bumerang asupra echipei nationale! Pe de alta parte, aria de selectie este mica, aproape inexistenta in Romania!

Reporter: Rezultatele dvs ca jucator au fost extraordinare.

Radu Voina: Da, dar sa nu mai vorbim de ele, ca noi ne ascundem in spatele acelor rezultate pe care le-am castigat cu 25 de ani in urma. Ne imbatam cu apa rece. Trebuie sa ne uitam in fata. Generatia noastra si-a facut datoria la vremea aceea, iar generatiile de azi inca se mai bucura de rezultatele noastre de atunci. Cand ma suparam pe jucatori le spuneam "Voi purtati tricourile astea pe meritul altora. Daca ar veni vreo firma sa va imbrace, nu v-ar da niciun echipament la ceea ce aratati". Am fost dur, ca sa ma fac inteles!