Un tricou al lui LeBron James purtat în timpul unei participări la finala NBA cu Miami Heat în 2013 s-a vândut cu 3,7 milioane de dolari la licitația organizată vineri la Sotheby's din New York, un record pentru un tricou al jucătorului, potrivit AFP.

LeBron JamesFoto: Harry How / Getty Images / Profimedia

Suma nu reprezintă totuși un record, tricoul albastru purtat de căpitanul Argentinei, Diego Maradona, la Cupa Mondială din 1986, s-a vândut în 2022 cu 9,3 milioane de dolari, iar un tricou purtat de Michael Jordan, numărul 23 de la Chicago Bulls, în timpul câștigării ultimului său titlu în NBA, în 1998, s-a vândut la licitație cu 10,1 milioane de dolari.

Cu 37 de puncte și 12 recuperări, LeBron James a fost decisiv în noaptea de 20 iunie 2013, în cel de-al șaptelea și ultimul meci al finalei NBA, permițându-le celor de la Miami Heat să-i învingă pe cei de la San Antonio Spurs pentru un al doilea titlu consecutiv.

Vânzarea are loc în condițiile în care LeBron James, acum la Lakers, este pe cale să devină cel mai bun marcator din toate timpurile din NBA, devansându-l pe Kareem Abduj-Jabbar (38.387 de puncte). Cumpărătorul este „un colecționar privat”, a precizat Sotheby's, fără alte detalii.

Piața obiectelor sportive de colecție a cunoscut o creștere fulminantă în ultimii ani. Această nouă vânzare arată că cererea „nu a fost niciodată mai puternică”, a declarat Brahm Wachter, care conduce departamentul de îmbrăcăminte de stradă și obiecte de colecție moderne la Sotheby's.

La aceeași licitație organizată vineri la New York, o rochie de bal purtată de prințesa Diana, creată de designerul Victor Edelstein, a fost vândută cu 604.800 de dolari, „după runde de licitații acerbe”, a precizat Sotheby's pe Twitter.