Brittney Griner, una dintre cele mai decorate jucătoare americane de baschet feminin, riscă până la 10 ani de închisoare după ce a fost reținută pe un aeroport de lângă Moscova de autoritățile Serviciului Federal Vamal din Rusia, informează The Guardian.

Foto:

Câinii care detectează drogurile din zona vamală a aeroportului au indicat posibila prezență de stupefiante în bagajul jucătoarei, după sosirea acesteia cu un zbor din New York. O percheziție ulterioară a bagajelor a dus la descoperirea unor urme de ulei de hașiș în cartușul de la vaporizator, infracțiune pedepsită cu închisoare de la cinci până la zece ani.

Chiar dacă nu a făcut public numele jucătoarei, Serviciul Vamal a confirmat, într-un comunicat emis sâmbătă, că persoana reținută într-un incident petrecut luna trecută pe aeroportul Sheremetyevo este o jucătoare profesionistă de baschet care a evoluat în WNBA și care a câștigat, de asemenea, două medalii olimpice de aur cu echipa SUA.

Citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, agenția rusă de stat Tass a identificat-o pe jucătoare ca fiind Griner, jucătoare la Phoenix Mercury care a jucat de șapte ori în WNBA All Star Game. Aceasta a ajutat echipa SUA să câștige aurul la Jocurile Olimpice de la Rio și Tokyo.

În intersezon, Griner (31 de ani) joacă pentru echipa UMMC Ekaterinburg. Începând din 2015, americanca a ajutat clubul din Rusia să obțină trei titluri interne și să se impună în Euroliga feminină în 2016, 2018, 2019 și 2021.

Salariul anual al lui Griner la UMMC, de peste 1 milion de dolari pe an, este de peste patru ori mai mare decât cel maxim din liga WNBA, de aproximativ 228.000 de dolari.

Mai mulţi americani sunt încarceraţi în închisori ruseşti, dar şi invers, ruşi sunt încarceraţi în închisori americane, în contextul în care relaţiile între Washington şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel, pe fondul crizei în centrul căreia se află Ucraina.

Rusia a evocat în trecut posibilitatea negocierii unui schimb de deţinuţi, în contextul în care în Statele Unite sunt încarceraţi traficantul de armament Viktor Bout şi Konstantin Yaroshenko, un pilot condamnat într-un caz de trafic de cocaină.

În ianuarie, oficialii ruși au anunțat că profesorul american Marc Fogel a fost arestat anterior într-un aeroport din Moscova cu marijuana și canabis, acuzându-l pe acesta că ar fi introdus droguri în Rusia și că le-ar fi distribuit printre studenți pe "scară largă".

Acest anunț a fost făcut după reținerea a doi pușcași marini americani în incidente separate: Trevor Reed, care a fost acuzat că a atacat doi ofițeri de poliție ruși într-o încăierare la beție, și Paul Whelan, care a fost încarcerat după ce a fost condamnat pentru spionaj.

Referință: Putin se declară deschis la posibilitatea unui schimb de prizonieri între Rusia și SUA