Războiul din Ucraina are repercusiuni și în lumea baschetului: trei echipe ruseşti au fost suspendate din Euroligă şi una din EuroCup, primele două competiţii valorice ale continentului, a anunţat, luni, Comitetul Executiv al Euroleague Basketball, în urma unei şedinţe de urgenţă.

Euroliga de baschetFoto: euroleaguebasketball.net

Din Euroligă, competiţie care are loc în organizarea unei companii private şi este cea mai puternică ligă de pe continent, au fost suspendate echipele CSKA Moscova, Unics Kazan şi Zenit Sankt Petersburg.

Din EuroCup, de asemenea în organizare privată, a fost suspendată Lokomotiv Kuban Krasnodar.

Euroleague Basketball se declară împotriva oricărui act de violenţă şi precizează că va monitoriza conflictul armat din Ucraina, iar dacă acesta nu va fi soluţionat într-o manieră pacifistă va decide anularea tuturor rezultatelor obţinute de echipele din Rusia în competiţiile amintite în sezonul regulat şi, implicit, reconfigurarea clasamentelor.

La rândul său, forul european de profil, FIBA Europe, a convocat o şedinţă similară la nivel de conducere pentru 2 martie, pentru a lua decizii în privinţa echipelor din Rusia şi Belarus participante în competiţiile pe care le organizează - Liga Campionilor şi Europe Cup/EuroCup, la masculin şi feminin, scrie News.ro.

Cei mai importanți jucători străini au părăsit campioana CSKA Moscova

Cei mai importanți jucători străini ai campioanei CSKA Moscova au părăsit Rusia în semn de protest, fără să ajungă la un acord pentru rezilierea contractului. Și jucătorii echipei Zenit Sankt Petersburg se pregătesc de un boicot.

"Din motive personale legate de situația actuală dintre Rusia și Ucraina, precum și de posibilele consecințe ale acesteia, Tornike Shengelia, Iffe Lundberg, Marius Grigonis, Johannes Voigtmann și Joel Bolomboy au părăsit locația echipei CSKA", se arată într-un comunicat transmis duminică de formația din Moscova.

CSKA Moscova a precizat că toți jucătorii și-au încălcat termenii contractuali și regulamentele clubului, dar că vor fi tratați "cu înțelegere" de către club.

"Statutul acordurilor cu jucătorii va fi rezolvat atunci când situația politică și sportivă din Europa va reveni la normal", a mai spus clubul, care a precizat că toți ceilalți jucători și personalul CSKA continuă să se pregătească pentru meciurile viitoare.

Euroliga a rupt contractul cu VTB Bank

Euroliga de baschet a anunțat luni că a înghețat parteneriatul de marketing cu VTB Bank până la noi ordine, pe fondul războiului inițiat de Federația Rusă în Ucraina.

Această decizie va înceta, cel puțin temporar, prezența brandului VTB Bank în competițiile organizației, EuroLeague și EuroCup, precum și asocierea sa cu cluburile, jucătorii și antrenorii din aceste competiții.