CSM București a anunțat sâmbătă transferul rusoaicei Marina Sudakova. Sportiva va evolua din sezonul următor pentru campioana en-titre a României și a semnat un contract valabil pe două sezoane.

Marina SudakovaFoto: csmbucuresti.ro

"Născută la Volgograd, Rusia, la 17 februarie 1989, Marina Vladimirovna Sudakova, născută Yartseva, evoluează pe postul de extremă dreaptă în naționala Rusiei și la ȚSKA Moscova, actuala sa echipă de club.

Campioană olimpică în 2016, campioană mondială în 2009, Marina a primit titlul de maestru emerit al sportului din Rusia în 2009.

Marina Vladimirovna s-a născut într-o familie de sportivi amatori. Mama, Iraida Veniaminovna, a jucat în tinerețe volei, în timp ce tatăl său, Vladimir Sergeevich, a cochetat cu halterele. Marina mai are două surori mai mari, Olesya (născută în 1983) și Ekaterina (născută în 1985). În 2015, Marina s-a căsătorit cu Viktor Sudakov, iar pe 12 august, același an, a născut un fiu, Daniel.

Sudakova a început handbalul în orașul natal, Volgograd, fost Țarițîn (1598–1925) și Stalingrad (1925–1961). Interesant este că, deși s-a născut dreptace, Vyakhirev Viktor Leontievich, primul ei antrenor și mentor, a ținut ca mâna stângă să devină mâna sa de bază, Marina devenind în timp una dintre cele mai valoroase jucătoare de mână stângă din lume!

În 2003, s-a mutat la Rostov-pe-Don, devenind jucătoare în echipa de rezervă a lui Rostov-Don, iar un an mai târziu a devenit extremă dreaptă în echipa principală a orașului. Ca jucătoare a echipei Rostov-Don, Marina Vladimirovna Sudakova a devenit multiplă campioană a Rusiei, multiplă câștigătoare a Cupei și Supercupei Rusiei, finalistă a Cupei EHF (2015) și finalistă a Ligii Campionilor (2018).

În 2020, Marina s-a despărțit de Rostov-Don și a semnat cu ȚSKA Moscova.

Pe lângă handbalul clasic, Marina jucat pentru o scurtă perioadă și handbal pe plajă. Ea a luat parte, și a câștigat aurul, în campionatul Rusiei de juniori în această disciplină sportivă, în 2005, reprezentând clubul Rostov-Don.

Cu naționala de tineret a Rusiei, Marina a cucerit în 2006 medalia de argint la Campionatul European. În 2008 a devenit medaliată cu bronz la Campionatul European de handbal cu prima reprezentativă a țării sale, iar anul următor a cucerit titlul mondial! Apogeul carierei la echipa a Rusiei a fost reprezentat de triumful de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

În 2009 a absolvit Școala Regională de Rezervă Olimpică Rostov cu o diplomă în profesor de educație fizică. În 2012, Marina Vladimirovna Sudakova a absolvit Institutul Rostov al Universității de Stat de Comerț și Economie din Rusia, Facultatea de Economie și Management (Turism și Industria Hotelieră) - specializarea Manager-Economist", informează CSM București.

În Liga Naţională, CSM București se află pe locul 2, cu 28 de puncte, după liderul Rapid Bucureşti (33).

Campioana României joacă şi în Liga Campionilor, unde ocupă locul 5 în grupa principală A.