O statuie cu Kobe Bryant și fiica sa, Gianna, a fost amplasată în locul în care cei doi, împreună cu alți șase pasageri, au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit.

Kobe si Gianna BryantFoto: IXOLA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Statuia realizată din bronz, care cântăreşte 73 kilograme, îi înfăţişează pe cei doi privind unul spre altul, fostul jucător ţinându-şi fiica de umăr.

Sculptorul Dan Medina a fost prezent la amplasarea statuii, el salutând fanii care au făcut deplasarea până la locul accidentului.

''Am decis să realizez această statuie fără să mi-o ceară cineva, aşa am simţit eu. Am făcut tot posibilul ca aceasta să fie amplasată la locul accidentului la fix doi ani de la dispariţia baschetbalistului'', a spus Medina.

Pe piedestalul sculpturii sunt trecute numele tuturor celor care au pierit în accident.

Fosta vedetă a echipei Los Angeles Lakers călătorea alături de fiica sa Gianna, în vârstă de 13 ani, şi de alţi şase pasageri la bordul elicopterului marca Sikorsky S-76B , care s-a prăbuşit pe 26 ianuarie 2020 pe o colină din Calabasas, la nord-vest de Los Angeles. Toate persoanele aflate la bordul aparatului şi-au pierdut viaţa.

Pilotul Ara Zobayan, în vârstă de 50 de ani, era considerat un pilot cu experienţă, dar el s-ar fi aflat "sub o presiune" din cauza relaţiilor amicale cu pasagerul său şi ar fi decis un plan greşit de zbor în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, două elemente care au contribuit la dramă, conform agenţiei responsabilă cu determinarea oficială a cauzelor accidentului, NTSB.

Conform NTSB, societatea care deţinea aparatul, Island Express, nu avea certificările pentru zboruri pe bază de pilot automat cu pasageri, iar Ara Zobayan a încălcat regulamentul intrând în ceaţă.

NTSB a stabilit, de asemenea, că firma Island Express se face responsabilă de "o supervizare insuficientă în procedura de aplicare a măsurilor de siguranţă", în special referitor la analizele de risc în zbor pe care piloţii trebuie să le întocmească înainte de a decola.

Vanessa Bryant, văduva jucătorului, a depus plângere după accident împotriva pilotului şi a companiei Island Express, căruia i-a reproşat că a autorizat decolarea aparatului în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile şi pentru faptul că nu deţinea autorizaţiile necesare care să permită aparatelor sale să zboare fără vizibilitate.

Kobe Bryant, supranumit "Black Mamba", a încetat din viaţă, la vârsta de 41 ani. El şi-a petrecut întreaga carieră la Los Angeles Lakers, echipă alături de care a câştigat cinci titluri de campion al NBA, potrivit Agerpres. ​