​Federația Română de Baschet a anunţat, miercuri seară, în urma unei şedinţe a Consiliului Director al forului, că se revine la calendarul de testare Covid-19 din august 2021, conform căruia înaintea partidelor oficiale persoanele vaccinate nu mai trebuie să se testeze.

Minge de baschet Foto: Michael Sullivan/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Conform Ordinului comun al Ministerului Tineretului si Sportului şi Ministerului Sănătăţii, nr. 535/1505 din 11.08.2021 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775, în data de 11.08.2021, sunt exceptate de la calendarul de testare obligatorie impus prin Anexa 5 următoarele categorii: persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, şi minorii.

Totodată, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii, publicat în data de 09.01.2022, persoanele cu rezultate pozitive la testarea pentru identificare SARS-CoV-2 nu se mai testează după ieşirea din izolare şi până în a 180-a zi de la data rezultatului pozitiv, cu excepţia celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă", a transmis FR Baschet într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia se vor testa, cu maximum 48 de ore înaintea disputării meciurilor oficiale "toţi participanţii la competiţiile baschetbalistice (sportivi, antrenori, însoţitori, oficiali etc), care nu se încadrează la excepţiile prezentate".

FRB mai precizează că toate persoanele care prezintă simptomatologie Covid-19 vor fi izolate imediat şi testate, iar în cazul unor rezultate pozitive trebuie să urmeze dispoziţiile Direcţiilor de Sănătate Publică locale.

De asemenea, dacă o echipă are mai mulţi sportivi în izolare sau carantină, un meci reprogramat din acest motiv se va disputa la minimum 48 de ore de la data încheierii izolării/carantinei, dacă este programat pe teren propriu, respectiv la minimum 72 de ore, dacă programarea este în deplasare, scrie News.ro.