Titlul olimpic pe echipe la gimnastică artistică feminină a revenit, marţi, Rusiei, urmată pe podium de SUA şi Marea Britanie. SUA, cu Biles retrasă după prima rotaţie, a ratat astfel şansa de a depăşi România la titluri olimpice pe echipe, în timp ce Rusia se încoronează în ambele finale, masculină şi feminină.

Angelina MelnikovaFoto: Lionel BONAVENTURE / AFP / Profimedia

Rusia a acumulat 169.528 puncte, cu care a obţinut aurul olimpic, iar pe podium au mai urcat SUA (166.096) şi Marea Britanie (164.096).

De această dată sub titulatura ROC (Comitetul Olimpic Rusia), rusoaicele obţin primul titlu olimpic după perioada Uniunii Sovietice. Alte 9 medalii de aur pe echipe au fost cucerite de Uniunea Sovietică, între 1952-1988, iar al 10-lea, în 1992, ca şi Comunitatea Statelor Independente (CSI).

La rândul său, echipa SUA a ratat şansa de a depăşi România la numărul medaliilor de aur în concursul pe echipe şi rămân ambele cu câte trei.

Cu o Simone Biles nesigură în evoluţii, la fel ca în calificări, dar şi abandonul acesteia din finală, după sărituri (doar 13.766), echipa SUA a încheiat cu medalia de argint, după ce a dominat gimnastica mondială, începând cu 2012.

România, care nu a aliniat echipă olimpică a doua oară consecutiv, rămâne în istorie cu 12 medalii, din care trei de aur (1984, 2000, 2004), patru de argint şi cinci de bronz, ultima în 2012 (bronz la JO Londra).

Finala feminină la individual-compus va avea loc joi, iar finalele pe aparate între 1-3 august.

România va fi reprezentată de Larisa Iordache, în finală la bârnă. Maria Holbură a ratat toate finalele, în urma concursului de calificare.

Competiţia masculină pe echipe a fost câştigată, luni, de Rusia, care a acumulat 262.500 puncte, iar pe podium au mai urcat echipele Japoniei (262.397) şi Chinei (261.894).

Gimnastica masculină la JO de la Tokyo va derula finala la individual-compus, miercuri, iar între 1-3 august, finalele pe aparate.

România l-a avut reprezentant în competiţia olimpică de gimnastică doar pe Marian Drăgulescu, el ratând prezenţa în finală la sărituri, singură probă în care a luat startul, transmite News.ro.