​Reprezentativa României a fost învinsă de naţionala de rugby a Argentinei cu scorul de 24-17, într-un meci-test disputat sâmbătă seara, prilej cu care a fost inaugurat oficial Stadionul Naţional ''Arcul de Triumf'' din Bucureşti, informează Agerpres.

Romania vs Argentina pe Stadionul Arcul de TriumfFoto: Facebook - Rugby Romania

A fost cea de-a 9-a confruntare dintre cele două echipe, iar succesul a adus sud-americanilor, care ocupă poziţia a 9-a în ierarhia mondială (România este pe 18), şi Cupa Latină, trofeu care a fost pus pentru prima dată în joc în întâlnirile directe dintre cele două ţări. Trofeul se alătură celorlalte trei puse în joc în meciurile cu Georgia, Cupa Antim Ivireanu, cu Rusia, Cupa Kiseleff şi cu Statele Unite ale Americii, Cupa Pershing.

Într-o partidă în care ''pumele'' au dominat doar în momentele în care tricolorii au făcut inexactităţi în meci, replica ''Stejarilor'' a fost una extrem de bună şi viguroasă, iar rezultatul a fost decis de mici greşeli de disciplină în timpul jocului.

Scorul a fost deschis de ''Stejari'' care au transformat o lovitură de pedeapsă, prin Ionel Melinte, în minutul 5, dar tot acesta a ratat o alta în minutul 12. În minutul 15, Rodrigo Bruni a reuşit primul eseu pentru oaspeţi, netransformat, însă după doar şapte minute, românii au revenit în avantaj prin acelaşi Melinte care a mai adus 3 puncte prin aceeaşi procedură.

''Pumele'' au continuat atacul, iar Santiago Cordero a mai înscris un eseu în minutul 25, dar Nicolas Sanchez nu l-a transformat nici pe acesta.

Melinte a recuperat din diferenţă în minutul 32, după ce a mai fructificat o lovitură de pedeapsă, însă primul mitan s-a încheiat în nota de dominare a argentinienilor. Aceştia au primit în minutul 37 un eseu de penalizare, iar Cristi Chirică a văzut şi cartonaşul galben ca urmare a unei infracţiuni în joc.

La cabine s-a intrat cu scorul de 17-9 pentru Argentina, dar partea a doua a jocului a început cu românii în ofensivă. Aceasta s-a concretizat pe tabela de marcaj prin eseul lui Eugen Căpăţînă din minutul 48, însă Melinte nu a reuşit şi transformarea. Următoarele 10 minute au aparţinut oaspeţilor care au ''asediat'' buturile României, însă greşelile de mânuire a balonului comise alternativ de cele două echipe şi o apărare solidă a ''Stejarilor'' au ţinut tabela neschimbată.

În minutul 62, avea să se stabilească egalitatea după ce acelaşi Ionel Melinte a fructificat o nouă lovitură de pedeapsă, scorul devenind 17-17.

Ultimele aproximativ 20 de minute au fost extrem de intense, ambele formaţii încercând să profite de greşelile adversarului. În minutul 69, Marius Antonescu a văzut şi el un cartonaş galben, iar ''pumele'' au profitat de superioritate marcând un nou eseu prin Domingo Miotti, transformat de Martin Gonzalez.

Deşi tricolorii au presat pe final de meci nu au mai reuşit să egaleze, scorul final fiind 24-17 pentru sud-americani, însă impresia lăsată de ''Stejari'' după o confruntare cu o naţională care evoluează în puternicul turneu al emisferei de sud, The Championship, şi care anul trecut învingea All Blacks, a fost una foarte favorabilă.

''Pumele'' au deschis în compania ''stejarilor'' turneul pe care-l efectuează în luna iulie în care vor mai juca meciuri cu Ţara Galilor, campioana en titre din Six Nations.

România mai avea programat un meci test, cu Scoţia, pe 10 iulie, la Bucureşti, dar acesta a fost anulat din cauza mai multor teste pozitive în lotul echipei britanice.

Aşa cum se ştie, recepţia proiectului de investiţii Stadionul Arcul de Triumf, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, a avut loc pe 4 decembrie 2020. Stadionul Arcul de Triumf, care a costat 37 de milioane de euro, a fost a doua arenă finalizată dintre cele patru pe care România s-a angajat că le va moderniza pentru organizarea EURO 2020 la Bucureşti. Primul a fost Stadionul Steaua, a cărui recepţie a avut loc la 27 noiembrie 2020. Celelalte două arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza au fost Rapid, care este aproape de finalizare, şi Dinamo, la care lucrările încă nu au început.

Au evoluat echipele:

România: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Eugen Căpăţînă (SCM Timişoara), 3. Alexandru Ţăruş (Rouen), 4. Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 5. Adrian Moţoc (Stade Aurillacois), 6. Cristi Chirică (Sporting Club Appameen), 7. Cristi Boboc (ACS Tomitanii), 8. Andre Gorin (Hyeres-Carqueiranne-La Crau) - căpitan, 9. Gabriel Rupanu (SCM Timişoara), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuţu (CS Vienne), 12. Alexandru Bucur (CSM Ştiinţa Baia Mare), 13. Taylor Gontineac (Rouen), 14. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 15. Ionel Melinte (SCM Timişoara).

Rezerve: 16. Florin Bărdaşu (CSA Steaua), 17. Ionel Badiu (Valence Romans Drome), 18. Vasile Bălan (CSA Steaua), 19. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 20. Mihai Macovei (Colomiers), 21. Vlad Neculau (SCM Timişoara), 22. Florin Surugiu (CSA Steaua), 23. Robert Neagu (CSA Steaua).

Staff: Antrenor principal Andrew Robinson, antrenori secunzi Stevie Scott, Sosene Anesi, preparator fizic Florin Taşcă, GPS Marius Chiriac, doctor Dan Wanya-Crîngu, kinetoterapeuţi Marius Todosi şi Sandu Constantin, analist video Paul Larter, manager Daniel Carpo.

Argentina: 15. Santiago Cordero, 14. Bautista Delguy, 13. Matias Moroni, 12. Jeronimo de la Fuente, 11. Juan Imhoff, 10. Nicolas Sanchez, 9. Tomas Cubelli, 8. Rodrigo Bruni, 7. Francisco Gorrissen, 6. Pablo Matera, 5. Tomas Lavanini, 4. Marcos Kremer, 3. Enrique Pieretto, 2. Julian Montoya (cpt), 1. Facundo Gigena

Rezerve: 16. Facundo Bosch, 17. Nahuel Tetaz Chaparro, 18. Santiago Medrano, 19. Facundo Isa, 20. Juan Martin Gonzalez, 21. Gonzalo Bertranou, 22. Domingo Miotti, 23. Juan Cruz Mallia.

Antrenor: Mario Ledesma

Arbitru central a fost francezul Mathieu Raynal.