Titratul Xavi Pascual este noul antrenor al echipei de handbal masculin Dinamo, a anunțat marți clubul bucureștean. ​

Xavi PascualFoto: David Ramirez / Zuma Press / Profimedia

„Clubul Sportiv Dinamo aduce pe banca tehnică a echipei de handbal unul dintre cei mai valoroşi antrenori din lume. Xavier Pascual (53 de ani) va antrena campioana României în următorii trei ani. Fost selecţioner al naţionalei României între 2016-2018, Pasqui are în spate o carieră fabuloasă, derulată integral la gigantul FC Barcelona, cu care a câştigat tot ce se putea câştiga”, se arată pe site-ul CS Dinamo.

Xavi Pascual îi va lua locul pe banca tehnicianului Constantin Ștefan.

„Este o onoare pentru mine să mă întorc ca antrenor în România. Dinamo m-a dorit foarte mult şi vreau să mulţumesc clubului pentru efortul depus pentru a mă avea pe banca tehnică în sezonul următor. Pentru mine este o mare provocare şi sper că această colaborare să fie de lungă durată şi de mare succes”, a declarat Pascual.

Născut în 8 martie 1968 la Barcelona, Xavi Pascual a fost handbalist până în 2006, evoluând pe postul de portar. A îmbrăcat tricoul blau-grana pentru două sezoane (1986-1987 şi 1988-1989).

Din 2006 şi-a început cariera de antrenor la Barca, responsabil mai întâi cu pregătirea portarilor, apoi ca antrenor secund. La 9 februarie 2009, Pascual a preluat funcţia de antrenor principal la FC Barcelona, când clubul catalan a decis să îl înlocuiască pe Manolo Cadenas.

În 12 ani de activitate la cel mai înalt nivel, lucrând cu mulţi dintre marii jucători ai lumii, ​​Xavi Pascual a cucerit toate titlurile posibile. Recordul l-a stabilit în sezonul 2014/2015, când Barca, cu el la conducere, a câştigat şapte trofee, inclusiv Liga Campionilor.

În sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor, el a fost declarat cel mai valoros antrenor al competiţiei.

Între 2016 şi 2018, Xavi Pascual a fost selecţioner al naţionalei României. El a renunţat la reprezentativa tricoloră în iunie 2018, atunci când şi-a prelungit contractul cu Barcelona, neputând să continue pe două fronturi, potrivit News.ro.

Palmaresul său ca antrenor la FC Barcelona:

  • 5 tilturi de campion mondial al cluburilor
  • 2 Liga Campionilor
  • 11 titluri naţionale – Liga ASOBAL
  • 10 Cupa Regelui Spaniei
  • 10 Supercupa Spaniei
  • 10 Cupa Spaniei
  • 3 Ligi ale Pirineilor
  • 8 Supercupa Cataluniei.