România debutează sâmbătă, de la 20:30, la Turneul Preolimpic de handbal feminin. Lucrurile s-au complicat după ce vineri Muntenegru a învins Norvegia, scor 28-23. În aceste condiții, nordicele sunt condamnate să câștige partida în fața fetelor noastre pentru a mai avea vreo speranță să ajungă la Tokyo. Duelul va fi LiveText pe HotNews.ro și în direct pe PrimaTV.

Echipa de handbal feminin a RomanieiFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Duminică, de la ora 17:00, tricolorele se vor duela cu Muntenegru.

Este prefațată o confruntare ”de foc” având în vedere că Norvegia este ”condamnată” să câștige în fața României pentru a mai avea vreo șansă la calificare.

Calculele actuale

Rezultatul de vineri seară a dat peste cap ”calculele” grupei. Pentru România, disputa cu Norvegia era văzută ca un meci ”de sacrificiu”, în condițiile în care handbalistele noastre pleacă clar cu șansa a doua. Acum, totul s-a complicat:

  • Dacă România câștigă cu Norvegia, este deja calificată la JO.
  • Dacă România reușește o remiză cu nordicele, îi este suficient să piardă la 4 sau mai puține goluri cu Muntenegru.
  • România se poate califica și cu o înfrângere la 5 goluri în fața Muntenegrului, dar trebuie să marcheze minim 24 de goluri (desigur, dacă ar remiza cu Norvegia).
  • Ultima variantă ar fi, în cazul în care pierde cu Norvegia, România trebuie să învingă Muntenegrul. S-ar ajunge la egalitate între cele trei echipe, caz în care ar conta golaverajul.

Ultimele declarații

Cristina Neagu: „Toată lumea o vede favorită pe Norvegia, iar în cazul în care vom pierde, contează și felul în care o vom face, cu ce diferență pentru că acest lucru poate să conteze pentru a doua zi. Încercăm să dăm ce avem mai bun și, de ce nu?, să câștigăm pentru că, practic, calculele hârtiei se pot schimba după o singură zi”.

Adi Vasile, selecționerul României: „Cred că e foarte important să abordezi sportul cu cea mai mare dorință, cea mai mare seriozitate și cel mai mare respect. Nu cred că un meci e câștigat sau pierdut din start. (...) „Simt echipa foarte conectată, și jucătoarele, și noi, staff-ul, la însemnătatea acestui turneu preolimpic și avem o stare optimă de start, suntem foarte pregătiți de start”.

Norvegia, meci decisiv cu România

„Diferența de goluri cu Muntenegru este un factor de îngrijorare. Trebuie să încercăm să jucăm la adevărata valoare, să întoarcem acest rezultat, Este încă posibil. Ca să ajungem la Olimpiadă trebuie să învingem România la mai mult de cinci goluri”, Thorir Hergeirsson, selecționer Norvegia citat de gsp.

Lotul României

Portari: Dumanska, Dedu, Hosu

Extreme stânga: Iuganu, Florica

Interi stânga: Neagu, Perianu, Polocoșer

Centri: Laslo, Buceschi, Pristăvița; Andreea Popa

Interi dreapta: L. Popa

Extreme dreapta: Moisă, Seraficeanu

Pivoți: Pintea, Ostase, Băcăoanu.

Componența celorlalte grupe:

Grupa 1 (în Spania): Spania, Suedia, Argentina, Senegal;

Grupa 2 (Ungaria): Rusia, Serbia, Kazakhstan, Ungaria.

Primele două clasate în fiecare din cele trei grupe se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Naţionala României a mai participat de patru ori în istoria sa la Jocurile Olimpice, cu următoarele clasări: locul 4- în 1976, locul 7 - 2000, locul 7 - 2008, locul 9 - 2016.