Căpitanul naţionalei de handbal feminin, Cristina Neagu, a declarat vineri, la Podgorica, înaintea debutului la turneul preolimpic, că îşi doreşte calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru că simte că ”ar fi ultima” la care ar participa. România va întâlni sâmbătă şi duminică echipele Norvegiei şi Muntenegrului, pentru doar două locuri calificante la JO din grupa 3, scrie News.ro.

Cristina NeaguFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Cristina Neagu, înaintea turneului preolimpic:

  • ”Nu ştiu dacă e un avantaj pentru noi că nu sunt fani în tribune, dar sigur e un dezavantaj pentru Muntenegru. E prima oară când mă bucur că jucăm fără spectatori, pentru că nu jucăm acasă, cred că lucrul acesta contează, pentru că, inevitabil, fanii te împing de la spate. Se joacă, practic, pe teren neutru.
  • Îmi doresc foarte mult să ajung la încă o ediţie a Jocurilor Olimpice, pentru că simt, aşa, că ar fi ultima la care aş participa. Sigur că există presiune dintotdeauna, însă cred că cheia acestui turneu este echipa. Felul în care fetele se vor mobiliza şi vom avea spirit de învingător. Sunt convinsă că vom avea acest lucru.
  • Mă motivează în continuare să obţin o medalie cu România, sunt doar două meciuri, suntem motivate la maximum să obţinem calificarea. Acum nimic nu mai contează, doar cele două meciuri pe care le avem în faţă, cu doi adversari foarte puternici. Avem şansa noastră, totul pleacă de la zero, există o şansă de calificare şi eu cred în ea, la fel şi fetele.
  • Norvegia este o echipă pe care în ultimii ani am mai şi învins-o, este favorită, dar calculele hârtiei se mai pot şi schimba. Muntenegru nu consider că este peste România, dar are ceva special, o nebunie, pe care am simţit-o şi eu când am jucat acolo. E atu-ul lor, dar nu trebuie să ne lăsăm acaparate de spiritul lor. Eu nu plec învinsă dinainte la nicio partidă.
  • Sunt bine din toate punctele de vedere, s-a adunat oboseală la echipa de club, dar mă simt bine, în plenitudinea forţelor. Contează toată echipa, un minut, două, 10, important este să dăm totul, fiecare. La un astfel de turneu nu vor exista surprize tactice, ci forma de moment şi cine gestionează presiunea. Sper să gestionăm noi mai bine.
  • În meciul de astăzi (între Muntenegru şi Norvegia - n.r.) mizez pe Norvegia. Sper că toţi cei de acasă ne ţin pumnii, vrem să simţim această energie şi să dea Dumnezeu să fim bucuroşi la final. Ar fi o bucurie pentru toţi românii”, a declarat Cristina Neagu.

La rândul său, Adrian Vasile, antrenorul naţionalei, a precizat: ”Mintea noastră e clară. Avem două meciuri, cu Norvegia şi Muntenegru. Un meci nu e câştigat sau pierdut dinainte, trebuie să fim pregătiţi pentru fiecare moment din meci. La câtă adrenalină va fi, cred că avem toate resursele. E cel mai important să înţelegem că oricât te pregăteşti, o faci pentru a câştiga. Iar dacă nu se va întâmpla, când ieşi de pe teren să te uiţi în oglindă şi să poţi spune că tot ce a depins de tine ai făcut. Şi atunci, lucrurile sunt câştigate. România a mai bătut Norvegia, lumea nu spunea şi atunci că nu se poate? Trebuie să cultivăm identitatea de campion şi să mergem la victorie”.

În programul de pregătire a intrat, vineri, şi portarul Denisa Dedu, care primise în ziua anterioară rezultat ”neconcludent” la testul RT-PCR. Şi colega sa de cameră, Cristina Laslo, a fost ”consemnată” până la repetarea testului, care a avut rezultat negativ în ambele cazuri.

Naţionala României a ajuns în cursul după-amiezii de joi la Podgorica, unde va juca, sâmbătă şi duminică, în compania echipelor Norvegia şi Muntenegru.

Cele două adversare ale tricolorelor se vor duela vineri seară.

Primele două clasate din grupa de la Podgorica se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.