Radu Voina, campion mondial cu echipa naţională de handbal în 1974 şi medaliat la Jocurile Olimpice în 1972, 1976 şi 1980, a declarat, pentru Agerpres, comentând şansele României la turneul preolimpic din Muntenegru, că prima reprezentativă feminină de handbal "stă în Cristina Neagu", iar când aceasta nu este în formă "începe degringolada".

Radu Voina Foto: AGERPRES

"Peste câteva zile naţionala feminină îşi joacă şansele de calificare la Jocurile Olimpice. Dacă se joacă fără spectatori, ar fi oarece şanse. Norvegia este extrem de greu de atacat. Iar Muntenegru joacă acasă şi are o echipă, valoric vorbind, cred eu peste a noastră. Noi trăim în forma Cristinei Neagu. Pentru că atunci când Cristina nu e în forma dorită începe degringolada. Naţionala, handbalul feminin stă în Cristina Neagu, categoric. Fără ea, celelalte jucătoare nu au demonstrat că se pot bate de la egal la egal cu o echipă pretendentă la o calificare", a afirmat el.

"Va fi extrem de greu. Dacă ne-am califica ar fi o performanţă cât de cât, una cu care conducerea federaţiei s-ar putea lăuda. Că în rest nu are cu ce să se laude. Dar va fi foarte greu. Dacă nu ne calificăm, atunci e posibil ca handbalul feminin să o ia pe un drum care să se apropie de cel masculin. Deci ar fi invers, în loc să urcăm cu echipa masculină, coborâm cu cea feminină", a adăugat Voina.

Citește și: "Cinci ani am așteptat aceste meciuri" - Naționala de handbal feminin a României participă la Turneul Preolimpic în acest weekend

Fostul handbalist a menţionat că nu reprezintă un avantaj faptul că selecţionerul României, Adrian Vasile, a fost o perioadă antrenor secund al echipei naţionale a Muntenegrului.

"Nu are nicio legătură. Nu mai există lucruri care ar putea fi exploatate, chiar dacă a antrenat acolo. Un meci niciodată nu seamănă cu altul. Echipele se cunosc acum. Toate detaliile sunt ştiute de toată lumea", a precizat fostul campion mondial.

Echipa naţională de handbal feminin a României va participa în perioada între 19 şi 21 martie la turneul preolimpic din Muntenegru (Podgorica), alături de selecţionata ţării gazdă şi reprezentativa Norvegiei. Primele două clasate la turneul din Muntenegru obţin calificarea la JO 2020 de la Tokyo. Lotul naţionalei feminine de handbal a plecat joi dimineaţa în Muntenegru.

Primul meci al României este programat sâmbătă, 20 martie, de la ora 20:30, împotriva Norvegiei. Ziua următoare, de la ora 17:00, se va juca partida decisivă România - Muntenegru. Întâlnirea Norvegia - Muntenegru are loc vineri, în prima zi a turneului preolimpic.

Lotul României

Portari: Dumanska, Dedu, Hosu

Extreme stânga: Iuganu, Florica

Interi stânga: Neagu, Perianu, Polocoșer

Centri: Laslo, Buceschi, Pristăvița; Andreea Popa

Interi dreapta: L. Popa

Extreme dreapta: Moisă, Seraficeanu

Pivoți: Pintea, Ostase, Băcăoanu.