România a încheiat CE de handbal feminin pe un dezamăgitor loc 12 (cel mai slab din istoria participărilor la turneul final european). La câteva zile după acest rezultat, Alexandru Dedu (președintele FRH) a vorbit despre parcursul tricolorelor din Danemarca, dar și despre posibila înlocuire a selecționerului Bogdan Burcea.

Alexandru DeduFoto: sportsnet

Despre parcursul naționalei la Euro

"Mi-ar fi plăcut să fim în primele opt și, ținând cont de situație, cred că ar fi fost un lucru ok. Locul ocupat nu mă satisface. Ceea ce pe mine m-a deranjat ca om de handbal este faptul că suntem foarte fluctuanți la nivelul jocului. Am văzut în cele 6 meciuri cam un meci cap la cap în care mi-a plăcut echipa noastră, în rest nu mi-a plăcut. Contează uneori și cum pierzi, iar eu sunt deranjat de acest non-combat" - Alexandru Dedu, conform unui comunicat sportsnet remis redacției HotNews.ro.

Despre pregătirea pentru Euro și meciurile amicale

"Sunt ani buni în care toți cei care au lucrat în staff-urile naționale și au făcut propuneri pentru orice fel de activitate, au primit ceea ce și-au dorit. Am avut planificat Trofeul Carpați, meciuri amicale cu Spania, Austria, Ungaria, Serbia...și s-a întâmplat să nu putem ajunge noi, ori ei, ori să se întâmple ceva terț și nu s-a reușit să se mai dispute jocurile. Noi eram pregătiți din toate punctele de vedere: bilete de avion luate, cazări".

Despre situația băncii tehnice

"În a doua săptămână a lunii ianuarie, după ce se decantează lucrurile, se adună rapoartele, ne liniștim emoțional, vom face o ședință tehnică și vom face planificarea pentru abordarea turneului de calificare la Jocurile Olimpice.

Banca tehnică este doar o parte dintr-un puzzle. Eu voi vorbi mereu despre echipa națională...dacă se consideră că una dintre măsurile care trebuiesc luate pentru a ajunge la JO este să schimbăm banca tehnică, schimbăm! Dar nu este un lucru singular, nu acolo se rezumă lucrurile. Trebuie să ne obișnuim să vorbim despre echipa națională, nu despre Dedu, Vărzaru, Ryde, Burcea".

Despre absența sa din Danemarca

"Mi-am dorit să ajung acolo în ziua primului meci și, în funcție de ce realități erau în România, voiam să vin în țară, să mă duc înapoi în Danemarca și tot așa. Dacă aș fi ajuns în Danemarca, aș fi avut două soluții.

Prima: intram în carantină în zona roșie cu echipa și, odată ce aș fi intrat acolo, nu mai puteam ieși...și ar fi trebuit să stau permanent lângă echipă – iar eu nu puteam să-mi permit să fac asta pentru două săptămâni, pentru că am multe lucruri de făcut și, ca președinte, trebuie să fiu în multe locuri.

Iar cea de-a doua, să fiu în zona VIP, în zona galbenă, în care nu aș fi avut nici o tangență cu echipa. Ori exact acesta este rolul președintelui la o competiție majoră: să-și facă treaba ca președinte, dar trebuie să aibă și contact cu staff-ul și cu jucătoarele, iar acest lucru nu s-ar fi putut în Danemarca" a concluzionat Alexandru Dedu.

Cristina Neagu, după locul 12 la CE: "Capul în pământ, trebuie să arătăm altfel"

Rezultatele României la CE:

România - Germania 19-22

România - Polonia 28-24

România - Norvegia 20-28

România - Croația 20-25

România - Ungaria 24-26

România - Olanda 24-35.

Cum justifică selecționerul Bogdan Burcea cea mai slabă clasare a României la un CE de handbal feminin

Ce urmează pentru naționala României

Următoarea competiție oficială la care va participa naționala României va fi Turneul Preolimpic. Acesta va avea loc în perioada 19-21 martie 2021, la Podgorica, în Muntenegru.

România face parte din Grupa 3, alături de Muntenegru, Norvegia și Thailanda.

Se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, iar primele două clasate vor obține biletele pentru JO 2020 de la Tokyo (competiția va avea loc în vara anului viitor, a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19).