​Portarul naţionalei de handbal feminin, Denisa Dedu, a declarat luni, după înfrângerea cu Ungaria, scor 24-26 (14-13), la CE de handbal, că nu este uşor să treacă peste înfrângeri şi că ”rămâne un gust amar prin prisma rezultatelor”. Şi pivotul Lorena Ostase a vorbit despre înfrângerea cu Ungaria, despre care a spus că ”supărarea este foarte mare”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Meciul a fost echilibrat, dar am făcut greşeli care ne-au costat, mai ales pe faza a doua. Jocul nostru întâmpină probleme, vom analiza după turneu şi sper să le punem la punct. Sunt foarte tristă. Fiecare încearcă să ajute echipa, dar mă întristează rezultatul final, pentru că performanţa individuală nu este mai importantă decât echipa. O victorie în acest meci conta mult pentru moralul nostru în perspectiva turneului preolimpic. Am avut deja meciuri care ne-au demoralizat, am avut şi momente bune, dar o victorie în acest meci ne-ar fi ajutat pentru viitor, pentru turneul preolimpic.

Nu ştiu dacă e vorba de lipsa de încredere în atac, eu sunt portar şi nu pot să-mi dau cu părerea despre atac. Sunt jucătoare cu nume, nu le lipseşte încrederea. Poate conexiunea nu o avem încă, dar sigur avem jucătoare de valoare. Clar însă că nu funcţionează anumite lucruri. Fiecare s-a străduit să-şi facă treaba. Eu am un gust amar prin prisma rezultatelor, nu e uşor să treci peste înfrângeri. Voi avea nevoie de câteva zile să trec peste. Poate au fost şi lucruri în interiorul echipei care au destabilizat jocul”, a declarat Denisa Dedu, citată de News.ro.

Pivotul Lorena Ostase s-a declarat şi ea supărată după eşecul cu Ungaria: ”Ne-am dorit foarte mult, neşansa a fost la noi. Sperăm să ne recuperăm pentru mâine (marţi, cu Olanda - n.r.). Am jucat azi ultimele, mâine vom fi primele. Supărarea e foarte mare după înfrângere şi ne gândim la ce va fi mâine. Chiar nu ştiu ce s-a întâmplat în finalul jocului cu Ungaria, îmi pare rău”.

România va juca ultima partidă din grupa II marţi, cu Olanda. Marţi se joacă şi toate celelalte meciuri în ambele grupe, iar rezultatele vor stabili echipele calificate în semifinale şi pe cele care vor juca pentru clasarea finală pe locurile 5-6. Alte meciuri de clasament final nu se mai dispută.

Rezultatele României până acum la CE:

România - Germania 19-22

România - Polonia 28-24

România - Norvegia 20-28

România - Croația 20-25

România - Ungaria 24-26.

Programul de marţi la CE din Danemarca este:

Grupa I: 15 decembrie: Muntenegru - Spania, Franţa - Suedia, Danemarca - Rusia.

Grupa II: 15 decembrie: Olanda - România (17:00), Croaţia - Germania, Ungaria - Norvegia.

Primele două clasate în grupele principale vor juca semifinalele, în 18 decembrie, iar în aceeaşi zi se vor confrunta şi echipele de pe locurile 3, pentru clasarea finală pe locurile 5-6. Finalele pentru medalii sunt programate în 20 decembrie.

Campioana europeană va obţine calificarea directă la CE2022, iar primele patru clasate vor fi, de asemenea, calificate la Campionatul Mondial 2021.

La ultima ediţie a Campionatului European, naţionala României s-a clasat pe locul 4, după 20-24 cu Olanda, în finala mică. Chiar înaintea acestei partide, căpitanul naţionalei tricolore, Cristina Neagu, a suferit o ruptură de ligamente în partida cu Ungaria, ratând lupta pentru medalii la CE.

Podiumul ediţiei din 2018, care a avut loc în Franţa, a fost ocupat, în ordine, de Franţa, Rusia şi Olanda.

Deţinătoarea recordului de titluri europene este Norvegia, cu 7 medalii de aur.

România participă pentru a 13-a oară la Campionatul European, din 14 ediţii, ratând o singură apariţie, în 2006. În 1998, a obţinut cea mai slabă clasare - locul 11, iar cea mai bună clasare a fost în 2010, când a obţinut medalia de bronz. Clasările complete: 1994 - locul 10, 1996 - 5, 1998 - 11, 2000 - 4, 2002 - 7, 2004 - 7, 2008 - 5, 2010 - medalie de bronz, 2012 - 10, 2014 - 9, 2016 - 5 şi 2018 - 4.