​România a ieșit din lupta pentru medalii după înfrângerea din meciul contra Croației, însă până și Cristina Neagu recunoaște că era aproape imposibil ca tricolorele să se întoarcă acasă cu o clasare pe podium de la CE de handbal feminin. Cea mai valoroasă jucătoare a României vorbește despre lucrurile pozitive de la acest turneu final, dar și despre marele obiectiv al perioadei următoare.

Cristina NeaguFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Ce spune Neagu despre meciurile de la Euro

"Cu toţi factorii adunaţi, cred că am fi reuşit să intrăm în locurile 1-8, avem în continuare această şansă. Obiectivul nostru este de obicei să intrăm în primele şase locuri la fiecare turneu final. Ştiam şi noi că ne va fi foarte greu, pentru că s-au jucat puţine meciuri în acest sezon, apoi chiar înainte de plecare am pierdut-o şi pe Crina Pintea, în Danemarca am pierdut-o şi pe Laura Moisă, nu a fost uşor să ne redresăm şi cu toate acestea, cred că am fost destul de aproape. Si cu Germania, şi cu Norvegia.

Cel mai slab meci a fost cel cu Croaţia, nu pot să-mi explic ce s-a întâmplat. S-a adunat multă oboseală în noi. Cam acesta e obiectivul pentru noi la orice turneu final, pentru că o clasare cât mai bună ne aduce o postură bună pentru următoarele calificări la Europene sau Mondiale. Iar eu, de fiecare dată îmi doresc să ne luptăm pentru medalii, însă anul acesta am fost conştientă de la început că era foarte greu, aproape imposibil" - Cristina Neagu pentru News.ro.

Cu ce rămânem după acest Campionat European

"De la acest turneu final putem lua unele momente bune în apărare, poate experienţa jocurilor pentru jucătoarele mai tinere. E greu să spui ce se poate lua pozitiv.

Aşteptăm să se termine turneul şi să tragem linie după cele şase meciuri şi să vedem ce putem lua mai departe. Am muncit foarte mult pentru acest turneu şi îmi doresc enorm de mult să ne calificăm la Jocurile Olimpice" - Cristina Neagu.

Așteptări mari de la ea, problemele fizice au ținut-o pe loc

"M-am obişnuit ca în fiecare an aşteptările să fie foarte mari de la mine, oamenii aşteaptă mereu să marchez mult la fiecare meci. Şi eu îmi doresc asta, aşa i-am obişnuit, însă nu e atât de simplu. Eu nu-mi caut scuze, cred că de fiecare dată am fost realistă.

Pur şi simplu la acest turneu final am venit fără pregătire adecvată din motive importante şi cu circumstanţe, nu am putut să fiu la cel mai înalt nivel al meu.

Sincer, mi-e greu la fiecare meci, am dureri de tot felul, am încercat să-mi fac treaba cât mai bine, dar nu am fost la nivelul la care era toată lumea obişnuită. Din motivul acesta au şi apărut tot felul de discuţii despre mine.

Ştiu că în momentul în care o să fiu 100% fizic şi medical voi fi aceeaşi jucătoare pe care o ştie toată lumea şi care îmi doresc să fiu. Din păcate, acest turneu m-a prins într-un moment nefast" - Cristina Neagu.

Despre meciul cu Ungaria și despre atmosfera din echipă

"Meciul cu Ungaria e foarte important pentru noi ca echipă, ne dorim să mai obţinem puncte în această grupă. Nu cred că suntem o echipă care poate câştiga un singur meci la acest turneu final. Strângem din dinţi şi rândurile şi încercăm să facem o partidă bună cu Ungaria, să câştigăm. Atmosfera e OK în echipă, am fost dezamăgite după Croaţia, însă am strâns rândurile, am stat de vorbă între noi, pur şi simplu s-au adunat mai multe lucruri.

Nu am reuşit să ridicăm spiritul şi energia la meciul cu Croaţia. Asta ne-a lipsit! Nu cred că această echipă a Croaţiei e mai bună ca România, nici măcar în momentul de faţă, ele au produs această surpriză şi sunt pe val. În curând se va opri acest lucru şi la ele, pentru că vor da de echipe puternice de acum încolo. Au o şansă mare la semifinale, dar nu cred că pot mai mult de atât. Problema a fost cumva la noi, nu am reuşit să ne ridicăm spiritul de luptă şi energia" - Cristina Neagu.

Marea dorință: calificarea la JO

În finalul conferinţei, Cristina Neagu a mai spus că va continua să joace pentru naţională şi va lupta şi la turneul preolimpic, cu dorinţă enormă de calificare la JO de la Tokyo, iar tot anul 2020 într-un singur cuvânt: "Complicat!".

Rezultatele României până acum la CE:

România - Germania 19-22

România - Polonia 28-24

România - Norvegia 20-28

România - Croația 20-25.

Grupa II Principala, program meciuri:

10 decembrie: Croaţia - România 25-20, Olanda - Norvegia 25-32

12 decembrie: Ungaria - Germania, Croaţia - Norvegia

14 decembrie: Olanda - Germania, Ungaria - România (21:30)

15 decembrie: Olanda - România (17:00), Croaţia - Germania, Ungaria - Norvegia.

Grupa Principală II, clasament în timp real:

1. Norvegia 6 puncte

2. Croația 6

3. Olanda 2

4. Germania 2

5. Ungaria 0

6. România 0

De știut:

  • Primele două clasate din Grupele Principale se vor califica în semifinale (18 decembrie).
  • Echipele de pe locurile 3 vor juca în meciul pentru locurile 5-6.
  • Finalele CE vor avea loc pe 20 decembrie.
  • Viitoarea regină a Europei va obține calificarea directă la CE 2022, iar primele patru clasate vor ajunge la CM 2021.
  • România a încheiat pe 4 ultima ediție a CE, disputată în 2018.