Campioana mondială en titre, Africa de Sud, a anunţat, vineri, că nu va participa la competiţia Rugby Championship, un campionat al naţionalelor din Emisfera de Sud care ar urma să aibă loc în perioada 7 noiembrie - 12 decembrie, organizat anul acesta exclusiv în Australia din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP citată de Agerpres.

Africa de Sud RugbyFoto: super.rugby

Springboks, care nu au mai jucat de la titlul cucerit în Japonia în 2019, au explicat alegerea prin restricţiile impuse de guverne pentru călătorii, sănătatea jucătorilor şi alte probleme de siguranţă.

Rugby Championship, care reuneşte în mod tradiţional Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă şi Argentina, a dat un răgaz de 48 de ore naţionalei sud-africane pentru a se decide dacă îşi va apăra sau nu titlul.

''Este cu adevărat dezamăgitor pentru suporterii şi partenerii comercial, dar consecinţele pandemiei fac imposibilă trimiterea unei echipe fără a pune sub semnul întrebării sănătatea jucătorilor, dincolo de dificultăţile logistice'', a explicat conducătorul rugby-ului sud-african, Jurie Roux.

Jucătorii sud-africani abia au reluat competiţia, iar selecţionerul Jacques Nienaber a apreciat că participarea lor la meciuri de calibru internaţional ar fi un risc pentru sănătatea lor fără o pregătire adecvată.

Rugby Championship luase în considerare la un moment dat să invite selecţionata Barbarians, în locul Africii de Sud, în cazul în care echipa B a Australiei nu va participa la competiţie, pentru a menţine sistemul de joc, cu patru echipe, înainte de a decide să revină la formatul original, în trei, de dinainte de 2012, când a fost integrată Argentina.

Australia va înfrunta Noua Zeelandă pe 31 octombrie, la Sydney, înaintea meciului retur de la Brisbane, din 7 noiembrie, iar apoi fiecare echipă va înfrunta Argentina în următoarele două săptămâni. Noua Zeelandă a obţinut dreptul de a juca ultimul meci înaintea datei de 12 decembrie, pentru a nu petrece sărbătorile de Crăciun în carantină.

Prevăzut iniţial în luna august, turneul, creat în 2012, a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.