Federaţia de rugby din Fiji şi-a exprimat speranţa ca naţionala acestei ţări să joace în Turneul celor Şase Naţiuni, competiţie anuală la care iau parte cele mai puternice selecţionate din Europa (Anglia, Franţa, Ţara Galilor, Irlanda, Scoţia, Italia), scrie AFP, potrivit Agerpres.

Turneul celor Sase NatiuniFoto: sixnationsrugby.com

"Suntem pe punctul să ne alăturăm Turneului celor Şase Naţiuni, iar Super Rugby ne bate la uşă, sunt oportunităţi extraordinare pentru rugby-ul fijian, pe care în trecut putem doar să le visăm", a afirmat directorul general al Federaţiei fijiene de rugby, John O'Connor.

Federaţia fijiană a refuzat să ofere mai multe amănunte despre ambiţiile sale legate de Turneu, în condiţiile în care au loc discuţii despre o eventuală modificare a calendarului competiţiilor de rugby, perturbate de pandemia de coronavirus.

Tot joi, Federaţia fijiană de rugby a oficializat despărţirea de controversatul său preşedinte Francis Kean, care era acuzat mai ales de homofobie.

O'Connor a indicat că mandatul de cinci ani al lui Kean a expirat şi că acesta îşi va părăsi postul prin "rotaţie", conform statului federaţiei. Kean este unul dintre susţinătorii preşedintelui World Rugby, Bill Beaumont, ce a fost reales la începutul lui mai. Candidatura lui Kean pentru comitetul executiv al World Rugby a fost retrasă de federaţia sa, în aprilie, în urma unui articol din publicaţia britanică Sunday Times, în care el era acuzat de "homofobie flagrantă".

Fost şef al forţelor navale fijiene şi cumnat al lui Frank Bainimarama, devenit premier în urma unei lovituri de stat în 2006, Kean a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru lovituri care au cauzat decesul unui invitat la nunta fiicei lui Bainimarama, care este şi nepoata sa.

Amnesty International l-a denunţat pe Kean în două rapoarte că a închis ochii la climatul de agresiuni şi violuri din sistemul penitenciar, pe care l-a condus începând cu 2016.

Sunday Times a intrat în posesia unei înregistrări a lui Kean care utiliza un limbaj violent homofob, pe când era responsabil de sistemul penitenciar din ţara sa.