Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) va supune joi votului proprietarilor de francize planul său de reluare a sezonului întrerupt de pandemia de coronavirus, cu 22 de echipe din cele 30, care vor juca 8 meciuri din sezonul regulat şi baraje pentru ultimul loc din conferinţe (al optulea) care asigură calificarea în play-off, a anunţat presa de peste ocean, citată de agenţiile internaţionale.

NBA, logoFoto: nba.com

Restul sezonului din NBA se va desfăşura între 31 iulie şi 12 octombrie, cel mai târziu, urmând ca meciurile să aibă loc la Disney World, în Florida, în condiţii de carantină şi fără spectatori.

Este nevoie ca trei sferturi dintre proprietarii cluburilor să aprobe acest plan, iar ESPN consideră că marea majoritate vor vota în favoarea sa.

După consultări îndelungate cu jucătorii prin intermediul sindicatului acestora (NBPA), cu managerii generali şi cu proprietarii, comisarul NBA, Adam Silver, s-a oprit asupra acestui format din cele patru propuse iniţial pentru reluarea sezonului suspendat pe 11 martie după testul pozitiv la coronavirus al francezului Rudy Gobert (Utah).

Pe lângă cele 16 echipe aflate pe locuri de play-off la momentul întreruperii sezonului, alte şase (în total 22) se aflau la şase victorii sau mai puţin de locul al optulea în fiecare conferinţă, ultimul care asigura prezenţa în play-off.

Cele şase echipe sunt New Orleans Pelicans, Phoenix Suns, Portland Trail Blazers, Sacramento Kings, San Antonio Spurs, în Vest, şi Washington Wizards, în Est.

Cele 22 de echipe vor disputa fiecare opt meciuri în sezonul regulat, iar apoi clasamentul va oferi o primă fotografie a play-off-ului, primele şapte clasate în fiecare conferinţă calificându-se direct în această fază. Pentru a opta clasată se va da baraj în fiecare conferinţă.

Sunt în vedere două scenarii - dacă echipa de pe locul 9 este la mai mult de patru meciuri în urma formaţiei de pe locul 8, aceasta se califică direct în play-off, iar dacă formaţia de pe poziţia a noua este la patru meciuri sau mai puţin distanţă va avea loc un baraj între ele. Echipa de pe 8 trebuie să obţină o victorie pentru a se califica, iar cea de pe locul 9 are nevoie de două succese.

Acest plan exclude cele mai slab clasate opt echipe din campionat, Charlotte Hornets, Chicago Bulls, New York Knicks, Detroit Pistons, Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers, Minnesota Timberwolves şi Golden State Warriors, susține Agerpres.