​Căpitanul naţionalei de handbal feminin a României şi lider al echipei CSM Bucureşti, Cristina Neagu, a declarat, vineri, pentru News.ro, după anunţarea deciziilor drastice ale EHF privind competiţiile din acest an, că ”e o situaţie cu dus-întors, adică o decizie ne avantajează la naţională, fiind calificate direct la turneul final CE2020, iar cealaltă ne poate dezavantaja cu clubul pentru sferturile Ligii Campionilor”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Este o situaţie care poate avantaja unele echipe, iar pe altele le poate avantaja. Cu dus-întors. Adică, la nivel de echipă naţională ne avantajează calificarea directă la turneul final al CE2020, iar cu CSM Bucureşti ne poate dezavantaja, având în vedere că nu e decis clar dacă se joacă sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Am muncit un sezon întreg în Liga Campionilor, iar acel loc 4 din grupă ne dă dreptul la jucarea sferturilor de finală şi de a lupta pentru Final Four. Dar, este o situaţie de necontrolat, se iau măsuri pentru siguranţa tuturor şi nu avem ce face”, a declarat Cristina Neagu, pentru News.ro.

În privinţa echipei naţionale, căpitanul acesteia a mai spus: ”Era greu de crezut că se vor mai juca cele două etape rămase din calificări şi, sincer, nu cred că aveam probleme să ne calificăm la turneul final. Sigur că se punea problema călătoriei în mai multe ţări şi asta a luat EHF în considerare. În situaţia actuală nu aveai cum să călătoreşti în siguranţă”.

Despre situaţia în care se află echipa sa de club, CSM Bucureşti, aceeaşi în care este şi SCM Râmnicu Vâlcea, de asemenea calificată în sferturile Ligii Campionilor, Cristina Neagu a precizat:

”E ciudat, pentru că mergi să joci în acele sferturi de finală din septembrie, dacă vor rămâne aşa, cu echipa formată în sezonul viitor. Adică, unele jucătoare de acum nu vor mai fi în lot şi nu vor avea şansa să lupte pentru trofeu, iar cele sosite noi, din trei meciuri – sferturi, semifinale şi finală, dacă le câştigăm, pot avea trofeul.

Nu ştiu cum va fi situaţia în continuare, dar strict vorbind despre Liga Campionilor, după atâta timp de pregătire în casă, va fi greu. Cred că ar putea fi o reunire undeva în iulie, iar cu o lună şi jumătate de pregătire să ne descurcăm în sferturi. Nu vor mai putea fi atâtea meciuri de verificare, e şi pericolul accidentărilor, şi forma fizică. Fizic şi psihic va fi o bătălie pentru un singur meci, pentru că dacă nu-l câştigăm în sferturi, nu mergem în Final Four.

Vor conta echipele care vor face greşeli mai puţine, care vor pune accentul pe apărare. Oricum, e ciudat să joci pentru un trofeu atât de important la începutul sezonului, dar ştim cât contează şi asta vom face dacă avem şansa”.

Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a anunţat, vineri, măsuri drastice în privinţa cupelor europene şi a meciurilor în care sunt angrenate echipele naţionale în acest an, măsuri luate în contextual răspândirii pandemiei Covid-19 la nivel continental.

Naţionala de handbal feminin a României este calificată direct la turneul final al CE2020.