​Inspectorii NTSB, comisia americană privind siguranţa transporturilor, nu au găsit probleme tehnice la cele două motoare ale elicopterului Sikorsky S-76B, prăbuşit la 26 ianuarie, accident aviatic în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane, între care fostul baschetbalist Kobe Bryant şi fiica lui, se arată într-un raport preliminar, publicat vineri, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Părţile motoarelor recuperate din epava aparatului nu au prezentat la prima vedere dovezi ale vreunei defecţiuni care să fi dus la catastrofa aviatică, au precizat investigatorii.

Însă raportul de 11 pagini nu exclude în totalitate o defecţiune mecanică din ipoteza prăbuşirii. Elementele recuperate ale motoarelor vor fi analizate mai atent odată ce vor fi dezasamblate.

Pilotul a condus aparatul la vedere şi nu pe baza instrumentelor pe durata întregului zbor, a mai stabilit NTSB.

Jennifer Homendy, membru al echipei de anchetă a NTSB, a declarat, la două zile de la accident, că vremea nefavorabilă în zona prăbuşirii, vizibilitate redusă cauzată de ceaţă, va fi una dintre pistele importante ale investigaţiei.

Robert Clifford, un avocat specializat în cazuri de accidente aviatice, a declarat că nu este recomandat ca un elicopter să fie condus în condiţii de slabă vizibilitate în absenţa unui al doilea pilot.

"Un singur pilot, chiar dacă experimentat, este o formulă nepotrivită pentru operarea în siguranţă a unui elicopter pe vreme nefavorabilă", a spus el pentru Reuters.

La scurt timp după ce controlorii aerieni au pierdut semnalul radar al aparatului, pilotul a anunţat că încearcă să urce deasupra plafonului de nori, a precizat NTSB.

Câteva momente mai târziu, elicopterul s-a înclinat spre stânga, a coborât şi a lovit cu viteza de 72 de kilometri/oră un deal din Calabasas, la 64 de kilometri nord-vest de Los Angeles şi la 28 de kilometri de Mamba Sports Academy, destinaţia celor din aparat.

Cabina, întregul fuselaj şi motoarele au fost afectate de incendiul care a izbucnit după impact, au adăugat investigatorii.

NTSB a precizat că raportul final care va stabili cauza accidentului va fi publicat după 12-18 luni.

În afara pilotului Ara Zobayan, a lui Kobe Bryant şi a fiicei fostului baschetablist, Gianna, în aparat se mai aflau John Altobelli, antrenor al echipei de baseball Orange Coast College, soţia lui, Keri, fiica lor, Alyssa, care juca la aceeaşi echipă de baschet cu Gianna, Payton Chester, o altă jucătoare de baschet, împreună cu mama ei, Sarah Chester, şi Christina Mauser, antrenoare de baschet feminin.

Kobe Bryant, 41 de ani, a câştigat cinci titluri de campion NBA cu Los Angeles Lakers, a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice cu echipa SUA, a fost desemnat cel mai bun jucător din NBA în 2008, cel mai bun baschetbalist al finalelor din 2009 şi 2010, a fost selecţiont de 17 ori pentru All Star Game şi a fost desemnat de patru ori cel mai bun jucător din meciul vedetelor.

Datorită talentului său, Bryant a intrat în NBA din liceu. El a debutat în 1996, la vârsta de 18 ani, două luni şi 11 zile, fiind cel mai tânăr debutant din istoria NBA la acea dată.

Kobe Bryant s-a retras din activitate în 2016, după 20 de ani petrecuţi ca jucător al echipei Los Angeles Lakers.

El era căsătorit cu Vanessa şi aveau împreună patru fete, Natalia, 17 ani, Gianna, 13 ani, Bianka, trei ani, şi Capri, născută în iulie 2019, scrie News.ro.