Naţionala de handbal feminin a României s-a reunit la București pentru prima perioadă de pregătire sub comanda lui Bogdan Burcea. Noul selecționer a declarat că timpul este foarte scurt până la Turneul Preolimpic de calificare la JO de la Tokyo și nu va încerca să inventeze handbalul. În schimb, el a precizat că va impune "o strategie ofensivă și defensivă pentru acest turneu, pentru cei trei adversari, astfel încât să ne conducă la victorie".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cu gândul la turneul preolimpic de calificare pentru Tokyo 2020, programat pentru luna martie în Muntenegru, unde naționala noastră va da piept cu Norvegia, Muntenegru și Kazahstan, tricolorele sunt încrezătoare în forțele proprii și speră la o nouă prezență la Jocurile Olimpice. Până la turneul preolimpic, naționala României va mai avea o perioadă de pregătire, stabilită pentru luna februarie", se arată pe site-ul FRH.

"Atmosfera este ok. Știm la ce ne-am înhămat din punct de vedere al obiectivelor și al instruirii, și de performanță în perioada următoare. Sper și am convingerea că atât fetele cât și noi ne vom face datoria, ne vom angrena în acest proiect în următoarele două luni așa cum se impune pentru a ne atinge obiectivele, respectiv calificarea la Olimpiadă", a declarat Bogdan Burcea, potrivit FRH.

În luptă cu timpul

"Timpul este foarte mic, din păcate. Zilele de pregătire sunt puține. Nu vom încerca să inventăm handbalul noi, însă vom impune clar o strategie ofensivă și defensivă pentru acest turneu, pentru cei trei adversari, astfel încât să ne conducă la victorie".

Pregătirea mentală și fizică

"În perspectiva acestui turneu, foarte importantă va fi pregătirea mentală și pregătirea fizică. Sunt trei jocuri în trei zile, trebuie să fim pregătiți. Dacă vor exista momentele grele, să le depășim, deci din punct de vedere mental. Iar asta putem ajuta cu fizicul, trebuie să ne simțim bine și să fim foarte puternici și foarte pregătiți".

Cine a lipsit de la pregătire

"Lipsește Denisa Dedu, are o viroză și ieri a evoluat foarte slab și nu s-a simțit bine. Cristina Neagu, o alergie. A fost la spital chiar aseară după meci. Așa cum ați observat, din timpul meciului s-a așezat pe bancă, nu s-a simțit bine".

Despre ultimul Campionat Mondial

"Eu consider că la ultimul Mondial echipa merita și putea să se claseze mai sus, indiferent de situația în care ne-am aflat. Au existat, așa cum știți, destule probleme. Nu aș vrea să amintesc, însă foarte important este cât de mult ne interesează viitorul. Și tot focusul meu este pentru treaba asta.

Ne interesează viitorul, nicidecum trecutul. Nici nu trăim în trecut, sunt lucruri care s-au consumat din toate punctele de vedere. Noi ne uităm doar în viitor. Așa cum am criticat, am recunoscut și față în față că a lăsat (n.r. Tomas Ryde) o performanță mare în palmaresul echipei naționale, medalia de bronz la Mondial (n.r în 2015)".

"Ne interesează jucătoarele care pot performa"

"Ușa echipei naționale este deschisă oricărei sportive, indiferent de vârstă. Ne interesează jucătoarele care pot performa, care din punct de vedere mental și fizic se pot alinia la cerințele înaltei performanțe, la cerințele unei Olimpiade. Le-am spus și fetelor, le-a spus și colegilor, trebuie să facem tot ce ne stă în putință. Ele trebuie să trăiască, să se hrănească, să se antreneze ca niște campioane, pentru că numai niște campioni merg la Olimpiadă".

Întrebat dacă va construi jocul echipei în jurul Cristinei Neagu, Burcea a răspuns: "Vorbim totuși de Cristina Neagu, de patru ori cea mai bună jucătoare din lume. Singurul lucru pe care mi-l doresc pentru ea, prin prisma echipei naționale și pentru ea ca persoană, este să fie extrem de sănătoasă. E o fată care știe și își face treaba profesionist. Interesul nostru este să aliniem o echipă extrem de competitivă, mă refer la restul sportivelor care vor face parte din această națională. De la ea știm ce să așteptăm, știm pe ce să ne bazăm. Important este ca toată lumea să vină aproape de performanțele ei și nu vom avea probleme".

Vezi mai jos declarații din partea selecționerului Bogdan Burcea, a tricolorelor Bianca Tiron, Alexandra Severin, Andreea Rotaru și a antrenorului secund Robert Licu:

Jucătoarele convocate pentru perioada de pregătire:

1. Denisa Dadu (CSM Bucureşti)

2. Iulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)

3. Raluca Kelemen (HC Zalău)

4. Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa)

5. Ana-Maria Iuganu (SCM Gloria Buzău)

6. Cristina Neagu (CSM Bucureşti)

7. Gabriela Perianu (CSM Bucureşti)

8. Bianca Tiron (Dunărea Brăila)

9. Andreea Rotaru (SCM Gloria Buzău)

10. Elena Dache (Dunărea Brăila)

11. Ana-Maria Ţicu (SCM Craiova)

12. Laura Pristaviţa (CS Gloria Bistriţa)

13. Alina Ilie (SCM Gloria Buzău)

14. Ana-Maria Savu (SCM Craiova)

15. Sonia Seraficeanu (HC Minaur Baia Mare)

16. Patricia Vizitiu (SCM Craiova)

17. Crina Pintea (CSM Bucureşti)

18. Lorena Ostase (CSM Slatina)

19. Dana Abed Kader (HC Zalău)

20. Alexandra Severin (FC Zalău)

Între 20-22 martie, în Muntenegru, echipa României va evolua, în ordine, cu Kazahstan (20 martie), cu Norvegia (21 martie) şi cu Muntenegru (22 martie), pentru două calificante la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cum arată cele trei grupe preolimpice:

Grupa 1 (gazdă Spania)

Spania

Suedia

Argentina

Senegal

Grupa 2 (gazdă Ungaria)

Rusia

Serbia

China

Ungaria

Grupa 3 (gazdă Muntenegru)

Norvegia

Muntenegru

România

Kazahstan

Ce a reușit România la CM din Japonia:

România - Spania 16-31

România - Senegal 29-24

România - Kazahstan 22-20

România - Muntenegru 26-27

România - Ungaria 28-27

România - Rusia 18-27

România - Suedia 22-34

România - Japonia 20-37