Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal l-a ales, în unanimitate, în funcția de antrenor al naționalei feminine pe Bogdan Burcea. Acesta îi urmează în funcție lui Tomas Ryde, demis în urma rezultatelor slabe obținute de Cristina Neagu și compania la CM.

Bogdan BurceaFoto: scmcraiova.ro

Burcea este antrenorul care a câștigat Cupa EHF alături de SCM Craiova în 2018.

Conform News.ro, noul selecționer l-ar dori pe Robert Licu în funcția de secund. O decizie în acest se va lua cel mai probabil vineri, având în vedere că între 19 şi 22 ianuarie naţionala se reuneşte pentru un stagiu de pregătire.

Alexandru Dedu, despre întreruperea colaborării cu Tomas Ryde

"Eu cu Tomas, pe care îl respect mult de tot, şi personal îi mulţumesc pentru ce a adus în România, o să am o discuţie - relaţia dintre noi este foarte bună - şi sper să avem o înţelegere amiabilă. Tomas Ryde este un câştig pentru handbalul românesc, eu sunt foarte mulţumit şi în condiţiile date, cu cazul de doping pe care îl cunoaşteţi, cu Cristina care n-a jucat nouă luni de zile - şi s-a autodepăşit ea, alte jucătoare care nu sunt în forma care le-au consacrat, după mine locul 12 este mai mult decât meritoriu.

Datoria noastră este să găsim soluţii să multiplicăm şansele de calificare la turneul din Muntenegru. Mi-a dat multă încredere optimismul domnului antrenor Burcea. Aştept foarte mult de la dânsul. Nu mi-e frucă de Norvegia, nu mi-e frică de Muntenegru. Mi-e frică că nu reuşim să coagulăm o echipă într-un timp atât de scurt" - Alexandru Dedu, președintele FRH.

Despre alegerea lui Bogdan Burcea

"Consiliul de Administraţie a fost de acord ca Tomas Ryde să nu mai fie antrenorul echipei naţionale, antrenorul echipei naţionale să fie Bogdan Burcea, care îşi va alcătui staful. Staful urmează să fie validat de către Consiliul de Administraţie mâine, printr-un email trimis către membri.

Mi-a fost propus astăzi de dimineaţă de către domnul Burcea, urmând să fie validat sau să nu fie validat de Consiliul de Administraţie domnul Robert Licu (n.r. – ca secund), care este în proces de obţinere a licenţei master coach. Bogdan Burcea va rămâne şi antrenorul Craiovei. Contractul cu noul staf va fi până pe 31 decembrie, pentru că suntem într-un proces de calificare la Campionatul European, urmând ca după să facem ceea ce ne dorim cu toţii, să avem un antrenor pentru un întreg ciclu olimpic" - Alexandru Dedu.

Tomas Ryde, fostul selecționer, a fost înlăturat în data de 6 ianuarie, la presiunea antrenorilor din Liga Naţională şi după prezentarea raportului CM2019.

Astfel, între 20-22 martie, în Muntenegru, echipa României va evolua, în ordine, cu Kazahstan (20 martie), cu Norvegia (21 martie) şi cu Muntenegru (22 martie), pentru două calificante la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cum arată cele trei grupe preolimpice:

Grupa 1 (gazdă Spania)

Spania

Suedia

Argentina

Senegal

Grupa 2 (gazdă Ungaria)

Rusia

Serbia

China

Ungaria

Grupa 3 (gazdă Muntenegru)

Norvegia

Muntenegru

România

Kazahstan

Ce a reușit România la CM din Japonia:

România - Spania 16-31

România - Senegal 29-24

România - Kazahstan 22-20

România - Muntenegru 26-27

România - Ungaria 28-27

România - Rusia 18-27

România - Suedia 22-34

România - Japonia 20-37