Campionatul European de handbal masculin va debuta joi (9 ianuarie), la startul competiției aflându-se 24 de echipe (o premieră). Așa cum ne-am obișnuit deja, România nu face parte dintre echipele calificate. Ultima prezență a tricolorilor datează de acum 24 de ani, din 1996.

CE Handbal 2020, logoFoto: Wikipedia
  • În România, turneul final european poate fi urmărit pe Digisport, Telekom Sport și LookTV.

Atunci, în 1996, România a încheiat CE pe locul 9. Acum, la aproape două decenii și jumătate distanță, performanța pare una aproape imposibilă.

Vor fi două premiere la turneul final din acest an: va fi pentru prima dată când competiția va fi găzduită de trei țări și când la start se vor afla 24 de echipe.

Meciurile vor avea loc în Austria, Norvegia şi Suedia, orașele gazdă urmând să fie Viena, Graz, Trondheim, Stockholm, Malmo și Goteborg.

Cum arată cele șase grupe:

Grupa A:

Croaţia, Belarus, Muntenegru, Serbia

Grupa B:

Cehia, Macedonia de Nord, Austria, Ucraina

Grupa C:

Spania, Germania, Letonia, Olanda

Grupa D:

Franţa, Norvegia, Portugalia, Bosnia

Grupa E:

Danemarca, Ungaria, Islanda, Rusia

Grupa F:

Suedia, Slovenia, Elveţia, Polonia.

Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în faza grupelor principale (17-22 ianuarie).

Semifinalele vor avea loc pe 24 ianuarie, iar marea finală se va disputa pe 26 ianuarie. Toate aceste partide vor fi găzduite de Stochkolm.

Spania este campioana en-titre a CE. Marea învingătoare din 2020 va obține biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo și pentru CM 2021, în timp ce locurile 2 și 3 vor ajunge și ele direct la Mondialul de anul viitor.