Antrenată de Ambros Martin, naționala Rusiei de handbal feminin a obținut medaliile de bronz la Campionatul Mondial din Japonia, după ce a învins-o pe Norvegia în finala mică a turneului, scor 33-28. În urma acestui rezultat, România își cunoaște toate adversarele din grupa 3 de calificare a turneului preolimpic (19-22 martie 2020): Norvegia, Muntenegru și Coreea de Nord (primele două clasate vor obține biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo).

Rusia a obtinut bronzul la Campionatul Mondial de handbal femininFoto: ihf

Eliminate în semifinale în ciuda poziției de favorite (Rusia de Olanda, Norvegia de Spania), meciul pentru poziția a treia a venit mai mult ca o consolare amară pentru cele două formații care își doreau titlul mondial.

Norvegia a început mai bine partida, a condus și la trei goluri (3-0 și 4-1), însă rusoaicele au reușit să restabilească în cele din urmă egalitatea (a fost pe rând remiză la 7, 8 și 9) și să treacă în avantaj: 18-15 la pauză. Repriza secundă a fost una în care norvegiencele nu s-au apropiat la mai puțin de două goluri (au făcut-o o singură dată, chiar la început), rusoaicele reușind să le țină la distanță printr-un joc foarte rapid și să se impună cu 33-28.

  • Rusia a avut victorii pe linie la CM din Japonia, însă a pierdut semifinala cu Olanda.

  • Rusia a obținut primele sale medalii de bronz la un Campionat Mondial de handbal feminin.

  • Rusoaicele nu au mai câștigat medalii din 2009, atunci când obțineau aurul după ce le-au învins pe franțuzoaice în finală.
  • Norvegia rămâne cu 10 clasări pe podium la Campionatele Mondiale (a câștigat trei titluri în 1999, 2011 și 2015). De cealaltă parte, Rusia are patru titluri în palmares (2001, 2005, 2007, 2009).

  • În marea finală de duminică (de la ora 13:30), Spania se va duela pentru aurul mondial cu Olanda.