Liga nord-americană de baschet acuză pierderi ''substanţiale'' după criza cu China, care a izbucnit în urma unui mesaj de susţinere a manifestanţilor din Hong Kong, postat de un conducător al echipei Houston Rockets, a afirmat joi comisarul NBA, Adam Silver, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Consecinţele financiare sunt destul de dramatice şi ar putea fi în continuare", a spus şeful ligii nord-americane în cursul unui congres organizat la New York de revista Time, fără să precizeze însă amploarea pierderilor.

Societăţile chineze şi-au suspendat sponsorizările precum şi negocierile cu NBA privind drepturile de difuzare a meciurilor, după ce managerul general al lui Houston Rockets, Daryl Morey, a postat pe Twitter un mesaj în favoarea manifestanţilor din Hong Kong, în plin turneu asiatic al NBA.

"Pierderile sunt deja substanţiale", a subliniat Silver. "Meciurile noastre nu mai sunt difuzate în China, în momentul în care vorbim, şi vom vedea ce se va întâmpla", a adăugat el.

Responsabilul NBA a mai dezvăluit că reprezentanţii guvernului chinez şi conducătorii unor companii din China au cerut concedierea lui Daryl Morey. "Noi am răspuns că acest lucru nu se va întâmpla şi nici măcar nu îl vom sancţiona", a afirmat Adam Silver.

Hong Kong, fostă colonie britanică, traversează de patru luni cea mai gravă criză politică după retrocedarea sa către China în 1997, cu manifestaţii uneori violente pentru a denunţa un recul al libertăţilor, a cere reforme democratice şi a denunţa o ripostă a poliţiei apreciată brutală de protestatari.

Guvernul de la Beijing şi numeroşi internauţi chinezi şi-au exprimat nemulţumirea după mesajul lui Daryl Morey, perceput drept o provocare pentru integritatea teritorială a ţării, informează Agerpres.