Carmen Tocală, fost preşedinte al FR Baschet, a fost aleasă, luni, în cadrul şedinţei Board-ului FIBA Europe, în funcţia de vicepreşedinte al forului continental. Tocală este prima femeie din istoria federaţiei europene care ocupă această funcţie. ”Sunt foarte fericită!”, a declarat Carmen Tocală, potrivit News.ro.

Carmen TocalaFoto: AGERPRES

Luni, la Munchen, a avut loc prima şedinţă a Board-ului FIBA Europe, organism de conducere în care Carmen Tocală a fost aleasă recent pentru un nou mandat ca membru.

Pentru următorii patru ani au fost aleşi, luni, vicepreşedinţii forului european, iar Carmen Tocală, în premieră nu doar pentru România, ci şi pentru FIBA Europe, a devenit prima femeie aleasă în una din funcţiile de vicepreşedinte.

”Am fost surprinsă foarte plăcut, este extraordinar că m-au ales cu unanimitate de voturi şi sigur că trebuie să răsplătesc această încredere prin strategia şi proiectele pe care vreau să le propun. Cel mai important este baschetul în şcoli, pentru că în Europa se face baschet profesionist, la nivel de cluburi, însă trebuie extins acest minunat sport în şcoli. Sper ca în patru ani să reuşesc să găsesc resurse de finanţare pentru acest proiect global”, a declarat Carmen Tocală, imediat după încheierea şedinţei de la Munchen.

Board-ul FIBA Europe a propus-o pe Carmen Tocală şi pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv al federaţiei internaţionale, iar o decizie în acest sens se va lua la şedinţa din luna august a FIBA.

Despre posibilul impact în baschetul românesc după alegerea sa ca vicepreşedinte al FIBA Europe, Carmen Tocală a declarat: ”Există o politică a ţărilor mici şi medii în baschet, pe care trebuie să o dezvoltăm şi, mai ales, noi trebuie să pledăm pentru creşterea jucătorilor autohtoni. Sunt multe proiecte în discuţie şi cred că trebuie să deschidem poarta şi pentru cei mai mici din baschetul european. Cei mari vor juca întotdeauna între ei, dar cred că putem urca şi noi între ei, prin calificări la Campionatele Mondiale, de exemplu”.

Carmen Tocală (57 de ani) activează de nouă ani în Board-ul FIBA Europe, iar în cariera sa a condus FR Baschet, timp de 13 ani, precum şi Autoritatea Naţională pentru Sport.

Este fostă jucătoare a naţionalei României, iar după ce a încheiat sportul de performanţă a fost şi antrenor şi manager.