Germanul Dirk Nowitzki, al şaselea cel mai bun marcator din istoria campionatului profesionist nord-american de baschet (NBA), a anunţat, marţi, că îşi va încheia cariera la vârsta de 40 de ani, după 21 de sezoane petrecute sub culorile echipei Dallas Mavericks, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dirk NowitzkiFoto: mavs.com

"Aşa cum vă aşteptaţi, a fost ultimul meu meci în faţa voastră", a declarat Nowitzki la finalul unei partide câştigate pe teren propriu de Dallas Mavericks cu Phoenix Suns (120-109).

La ultimul său meci la American Airlines Center, în timp ce Dallas Mavericks îşi va încheia sezonul miercuri la San Antonio, Nowitzki a marcat 30 de puncte. La finalul partidei, Mavericks a organizat o lungă ceremonie în prezenţa unor legende precum Scottie Pippen, Charles Barkley şi Larry Bird, care i-au servit drept model.

"A fost o aventură extraordinară", a explicat emblematicul nr. 41 de la Mavericks.

"Nu sunt cuvinte pentru a descrie ce reprezinţi pentru acest club", a spus, la rândul său, Mark Cuban, preşedintele şi proprietarul lui Mavericks.

"Îţi promit că valorile pe care tu ni le-ai insuflat nu vor dispărea niciodată şi îţi promit că ai un loc pe viaţă aici. Şi îţi mai promit că nu vom retrage tricoul tău şi că vom construi o enormă statuie în onoarea ta în faţa sălii noastre", a adăugat el.

Nowitzki a adus echipei Dallas Mavericks singurul său titlu de campioană a NBA, în 2011. El este, totodată, primul şi singurul european care a cucerit trofeul pentru cel mai bun jucător (MVP) din NBA, în 2007. Contractul său cu Dallas expiră în luna iunie, dar lăsase să se înţeleagă că ar putea disputa un ultim sezon pentru a juca alături de Luka Doncic şi Kristaps Porzingis.

Nowitzki a disputat 50 de meciuri în acest sezon, cu o medie de 7,1 puncte. El a marcat un total de 31.540 puncte în sezonul regulat al NBA.