CSM București forțează a patra calificare consecutivă în Final Four-ul Champions League, însă misiunea se anunță una extrem de dificilă. Pentru a obține biletele de Budapesta, "tigroaicele" trebuie să treacă de una dintre cele mai în formă echipe ale momentului, Metz. Campioana României are avantaj moral, după ce în ediția de anul trecut a eliminat-o pe Metz chiar în faza sferturilor. Partida tur dintre CSM și Metz va avea loc vineri, de la ora 19:00, în Sala Dinamo, putând fi urmărită în direct pe Digi Sport 1 și Telekom Sport 1.

Jovanka Radicevic, jucatoare CSM BucurestiFoto: csmbucuresti.ro

De știut:

  • CSM București a eliminat-o pe Metz în sferturile ediției de anul trecut a Champions League. "Tigroaicele" s-au impus pe teren propriu cu 34-21 și au fost învinse în deplasare, scor 20-27.
  • Metz are al doilea cel mai bun atac - 299 goluri marcate şi a doua cea mai bună apărare – 242 goluri primite în Main Round.
  • CSM Bucureşti are cea mai mare medie de vârstă dintre cele opt echipe rămase în competiție: 28,9 ani; Metz are al doilea cel mai tânăr lot: 22,7 ani.
  • CSM București s-a calificat în Final Four la ultimele trei ediții, în timp ce Metz nu a ajuns niciodată în această fază a competiției.
  • Cristina Neagu și Amanda Kurtovic sunt principalele absențe ale CSM-ului, în timp ce Dragana Cvijic este incertă.

CSM București, situația actuală pe plan intern

"Tigroaicele" au cel mai slab sezon din ultimii ani, dezamăgind nu doar în Champions League, ci și în Liga Florilor. CSM-ul este în continuare pe locul 2 în campionat, cu 51 de puncte după 18 partide, dar și cu un meci mai puțin decât liderul Râmnicu Vâlcea (54 puncte).

CSM București are patru victorii consecutive, două în campionat și două în Cupă, acolo unde s-a calificat în faza semifinalelor.

La Metz evoluează campioane mondiale și europene

Jucătoarele de la CSM București vor fi față în față cu câteva dintre componentele naționalei Franței, campioana europeană și mondială en-titre. Portărița Laura Glauser, fosta "tigroaică" Gnosiane Niombla, Grace Zaadi, Astride N’Gouan, Manon Houette, Laura Flippes, Orlane Kanor și Beatrice Edwige fac parte din echipa Metz.

Metz, prima înfrângere în campionat înainte de meciul cu CSM

Metz a venit la București după un rezultat de egalitate (34-34 cu Besancon) și o înfrângere (33-36 cu Brest) în campionatul din Franța, însă aceste rezultate nu reflectă întocmai forma echipei.

Metz nu pierduse niciun punct în campionat înaintea partidelor cu Besancon și Brest, însă antrenorul Emmanuel Mayonnade a menajat multe dintre titularele de bază ale echipei pentru întâlnirea cu CSM București din prima manșă a sferturilor Champions League.

Metz este liderul la zi al campionatului din Hexagon, cu 63 de puncte, după 22 de meciuri disputate.

Doar 3 înfrângeri a bifat Metz în toate competițiile din acest sezon: 19-23 cu Buducnost, 33-36 cu Copenhaga - ambele în Champions League și 33-36 cu Brest în campionat.

Parcursul celor două formații în Champions League

Ambele echipe au ajuns fără emoții în Main Round-ul Champions League. CSM București a câștigat cu 8 puncte grupa D, din care au mai făcut parte Kristiansand, Ferencvaros și Bietigheim. De partea cealaltă, Metz a terminat prima în grupa A, cu 9 puncte, avându-le adversare pe Buducnost, Odense și Larvik.

CSM București a dezamăgit în Main Round și s-a clasat doar pe locul 4 în grupa a II-a (cu Gyor, Kristiansand, Ferencvaros, Ljubljana și Thuringer). Tigroaicele au avut 11 puncte (cinci victorii, un egal și patru înfrângeri). În schimb, Metz a impresionat în grupa I (cu Rostov-Don, Buducnost, Odense, Copenhaga și Brest Bretagne), încheind pe primul loc, cu 15 puncte (șapte victorii, un egal și două înfrângeri). Una dintre înfrângeri (cu Copenhaga) a venit în ultima etapă, când deja aveau asigurată calificarea în sferturi.

Neagu și Kurtovic, în tribune

Două absente de marcă din echipa CSM-ului sunt Cristina Neagu și Amanda Kurtovic. Ambele jucătoare au suferit intervenții chirurgicale în urma unor accidentări grave și se află în perioada de recuperare. Ele vor fi însă alături de coechipiere din tribune.

"Nu mi-aș dori nimic mai mult pe lume decât să fiu acolo, pe teren, alături de fete. Le-am văzut însă cum se pregătesc și sunt convinsă că vor face o figură frumoasă și vor ajunge acolo unde ne dorim cu toții, în Final Four.

În sport nimic nu e imposibil. Chiar și cu problemele de lot pe care le avem, cred că putem obține victoria. Este foarte important ca fiecare să respecte tactica stabilită împreună cu antrenorul, să lupte în apărare și să nu le dea adversarelor șansa să înscrie goluri ușoare pe contraatac", a spus Amanda Kurtovic, jucătoare care din vară va evolua la Gyor, potrivit GSP.

Meciul se va disputa în Sala Dinamo

Partida CSM București vs Metz se va juca în Sala Dinamo, după ce Sala Polivalentă a fost ocupată cu desfășurarea Campionatelor Europene de lupte (5-15 aprilie). Confruntarea va fi arbitrată de un cuplu din Austria, format din Ana Vranes şi Marlis Wenninger.

Radicevic: "Promit că vom lupta până la capăt"

"Sunt cele mai importante meciuri ale sezonului pentru noi. Contează că am luptat de fiecare dată, indiferent de situație. Știm că Metz a jucat foarte bine tot sezonul, dar eu am încredere în mine, în colege și în suporteri că vom reuși împreună. Trebuie să fim deștepte, să încerăm să nu ne enervăm, să gândim lucid, să ne apărăm bine și să fim disciplinate în atac... Ele au un contraatac foarte puternic. Chiar dacă ne lipsesc multe jucătoare importante, avem calitate și promit că vom lupta până la capăt" - Jovanka Radicevic, conform csmbucuresti.ro.

Grubisic: Cheia meciului va fi defensiva

"Suntem gata pentru duelul cu Metz. Nu credem că este un meci imposibil, ele joacă bine, au avut rezultate foarte bune, dar noi suntem în creștere de formă și vom face totul să câștigăm. Nu sunt favorite, jucăm primul meci la noi, avem avantajul meciului de acasă. Cel mai important aspect în acest joc cred că va fi defensiva, trebuie să ne apărăm foarte bine. Grace Zaadi este creierul lor, e cea mai periculoasă jucătoare, dar sunt puternice la toate capitolele. Anul acesta nu va fi la fel ca în sezonul trecut, ci mult mai greu, vor fi meciurile mai echilibrate. Cel mai important lucru este să câștigăm primul joc, cel de vineri, apoi vedem" - Jelena Grubisic.

Dragan Djukic: "Credem că putem să le batem, primul meci este foarte important"

"Metz este una dintre cele mai bune echipe ale lumii, sperăm să fim pregătiți la ora jocului. Credem că putem să le batem, primul meci este foarte important, nu jucăm în Polivalentă, ci la Sala Dinamo și sper să conteze avantajul publicului. Sunt sigur că suporterii ne vor încuraja și ne vor forța să jucăm cel mai bun handbal al nostru. Am discutat despre acest meci cu mulți oameni, cu toate fetele, cu Cristina Neagu și am analizat jocul din toate perspectivele.

Metz este favorită, dar ei au probleme cu sferturile de finală, cum s-a întâmplat anul trecut... Știm tot ce au făcut în acest sezon, au încredere în ele, dar probabil au în cap și ”dubla” din sezonul trecut. Mă aștept să fie un joc spectaculos, sunt sigur că nimeni nu și-ar fi imaginat un astfel de sfert de finală" – Dragan Djukic, antrenor CSM București.

Programul meciurilor tur din sferturile Champions League:

Vineri, 5 aprilie

19:00 CSM București - Metz

Duminică, 7 aprilie

15:30 Ferencvaros - Rostov-Don

17:50 Odense - Győr

20:00 Buducnost - Kristiansand

Final Four-ul Ligii Campionilor se dispută, ca în ultimii ani, la Budapesta, în perioada 11-12 mai.

În ultimele două sezoane, CSM Bucureşti a obţinut medalia de bronz în Champions League, după ce în 2016 cucerea trofeul.