Shaquille O'Neal a fost transferat la Phoenix Suns, Miami Heat renuntand la pivotul de 36 de ani in schimbul a doi jucatori: Shawn Marion si Marcus Banks. Uriasul de 2,16 metri si 170 de kilograme a avut un sezon modest in Florida, la fosta campioana NBA, cu cea mai slaba medie de puncte a carierei, 14,2 puncte de meci, iar prestatiile slabe au dus la neselectarea sa in All Star Game, pentru prima data in ultimii 14 ani.

Shaq ajunsese la Miami in 2004, dupa opt sezoane petrecute pe coasta de Vest, la Los Angeles Lakers, unde castigase trei titluri de campion al NBA. Cu echipa din Florida, O'Neal si-a adaugat in palmares al patrulea inel de campion, obtinut in 2006.

Apoi au inceput problemele. Mai intai s-a accidentat la genunchiul drept si a ratat 30 de meciuri in sezonul 2006-07. Si-a revenit pe finalul sezonului regulat, dar nu si-a putut ajuta echipa in primul tur al play-offului, unde Miami a pierdut cu 4-0 confruntarea cu Chicago Bulls. In sezonul actual, pe langa rezultatele slabe care i-au adus cele mai mici medii de puncte, recuperari si blocaje din cariera, Shaq a avut si probleme de comportament, reusind sa fie eliminat pentru numarul de faulturi in cinci meciuri consecutive.

Mutarea in Arizona ar putea insa sa-i aduca uriasului al cincilea titlu de campion din cariera. Phoenix Suns este lider in conferinta de Vest, cu 34 de victorii si doar 15 infrangeri.